Wpis z mikrobloga

Mam problem z kamerką 70mai A500S- jest podpięta pod stałe zasilanie i ma ustawione automatyczne wyłączanie po 5 minutach, ale się nie wyłącza. Ostatnio nagrywała mi bez przerwy cały weekend, fartem udało się odpalić auto.
W ustawieniach jest zaznaczona opcja wyłączania po 5 minutach, ale nie działa. Ktoś tak miał? Da się coś z tym zrobić?
#kamerasamochodowa #motoryzacja #70mai
  • 48
  • Odpowiedz
Skoro stałe zasilanie, tzn że jak zgasisz silnik to dalej to zasilanie działa, tak?

tak

Nic dziwnego że kamera się nie wyłącza.

@abc3: no jednak trochę dziwne, bo w ustawieniach ma włączoną opcje automatycznego wyłączenia po 5 minutach postoju auta pomimo zasilania
  • Odpowiedz
@abc3: przypuszczam, że z g-sensora który ją informuje, że samochód w którym się znajduje się nie porusza. Gdyby tak nie było to po co ta funkcja w menu? Opisana jest właśnie w taki sposób, że należy ją aktywować gdy mamy stałe zasilanie.
  • Odpowiedz
@JuneJohn: G-sensor służy do czegoś innego (stłuczka parkingowa).
Podłącz kamerkę pod zasilanie, które będzie aktywne tylko podczas kiedy auto jest uruchomione, np stacyjka. W momencie gdy opuszczasz auto, zasilanie zostaje odcięte i kamera wyłączy się po tych 5 minutach jak sobie ustawiłeś. Inaczej będziesz musiał za każdym razem ją wyłączać manualnie.
  • Odpowiedz
W momencie gdy opuszczasz auto, zasilanie zostaje odcięte i kamera wyłączy się po tych 5 minutach jak sobie ustawiłeś

@abc3: kiedy podłączę ją do takiego zasilania, wyłącza się natychmiast po wyłączeniu auta. Ta funkcja wyłączenia po 5 minutach służy właśnie do podłączenia do zasilania stałego, sęk w tym że nie działa.
  • Odpowiedz
@JuneJohn: ale sprawdziłeś, czy faktycznie nagrywała non stop? Bo wydaje mi się, że ustawiłeś tryb parkingowy i po 5 minutach postoju włącza się wybudzanie kamery po wykryciu ruchu.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@JuneJohn: o ile dobrze kojarzę, to do tej kamery pasuje mieć właśnie ten "specjalny kabel". Podpinasz tam stałe 12V i 12V po zapłonie, ten specjalny kabel na podstawie tych dwóch sygnałów "sprawdza", czy auto jest odpalone. Jeśli nie - kamera wyłącza się po 5 minutach, mając nadal dostęp do stałego 12V, by móc się ładować, podtrzymywać tryb parkingowy itd
  • Odpowiedz
@JuneJohn: udało Ci się to rozwiązać? Ja się skapnąłem że mamt en sam przypal po tym że się w miejscu kamery śnieg na szybie stopił. Wcześniej mi to działało bez zarzutu a też miałem stałe zasilanie.

Aktualizacja apki nie rozwiązała problemu. Teraz cały czas się inicjalizuje. Po wyborze języka niebieska dioda świeci przez 5 minut i kamera się wyłącza
  • Odpowiedz
@TheHamlet: ostatnio miałem aktualizacje, wyłączanie po 5 minutach działa, ale za każdym razem po wejściu do samochodu trzeba włączać kamerę ręcznie. Nie za bardzo mnie to satysfakcjonuje, ale tym bardziej nie podoba mi się drutowanie bezpieczników tak trzeba przy tym zestawie do zasilania.
  • Odpowiedz
@TheHamlet: a kiedy robiłeś aktualizacje? U mnie była jakoś tydzień temu. W drugim aucie mam kamerkę vantrue i żadnych problemów od roku. Szarpnąłem się na droższą 70mai i tylko się #!$%@?, gdybym nie wyrzucił opakowania to chyba zwróciłbym ją do sklepu.
  • Odpowiedz
@TheHamlet: @JuneJohn: chłopaki a jak u was w najnowszej wersji która weszła gdzieś tydzień temu w a500s działa tryb parkingowy i ogólnie gsensor? Wcześniej miałem tak, że w trybie z najwyższą czułością to wystarczyło wjechać w dużą dziurę żeby zaczęło się awaryjnie nagrywać video, a po aktualizacji jest tak, że mogę uderzać ręką w szybę i nic, wale drzwiami i tez nic - dopiero się załącza jak bezpośrednio
  • Odpowiedz
@pyskaty92: tylko raz zadziałał mi gsensor, tydzień temu po aktualizacji jak moja kobita jebła drzwiami przy wysiadaniu. Także ciężko powiedzieć czy działa dobrze czy źle
  • Odpowiedz
@JuneJohn: No właśnie, a ja przed zeszłotygodniową aktualizacją mialem tak, że włączał się za każdym razem gdy moja kobitka walnęła drzwiami xD bywało to irytujące ale uważam to za plus bo wiedziałem że jak ktoś przerysuje mi auto w trybie parkingowym to się nagra xD a teraz można walić drzwiami, wjeżdżać w dziury i nic, zero reakcji ze strony gsensora i właśnie nie wiem czy to kamera się zepsuła i
  • Odpowiedz