Aktywne Wpisy
board_of_trustees +194
Jarczur +84
Zaraz czeka mnie najpewniej zmiana pracy (100% zdalnie), a też żyćko mnie zmusiło żeby wynieść się z mojego dotychczasowego "biura" w sypialni - więc musiałem sobie ogarnąć nową dziuplę w domu do roboty.
Skromnie, meble ikea, ale przynajmniej wreszcie podnoszone biureczko.
#chwalesie #pokazbiurko #pracbaza
Skromnie, meble ikea, ale przynajmniej wreszcie podnoszone biureczko.
#chwalesie #pokazbiurko #pracbaza
Ukraina pokazała, że NATO działa jak może wspierając kraj, który w sojuszu nie jest, wobec którego zobowiązań sojuszniczych de iure nie ma, a mimo to ich armia dostaje intel, b--ń, wsparcie operacyjne i de facto wszystko co jest możliwe bez udziału żołnierzy. I to dostawała to na długo przed wojną, założenie, że w jakimkolwiek momencie musielibyśmy walczyć sami w tym momencie brzmi jak totalna retoryczna aberracja bez racji bytu i odbicia w rzeczywistości. Żołnierze sojuszu już tu są, a brak pomocy (nawet w sytuacji gdyby USA było zajęte Pacyfikiem, co często powtarza Bartosiak) byłby faktycznym upadkiem sojuszu i gwarancji bezpieczeństwa zachodniego świata. Byłby to ruch niezrozumiały tak ze strony USA, jak i partnerów europejskich. Usilnie też pomija fakt, iż o uderzeniu sił rosyjskich wiedzielibyśmy już z odpowiednim wyprzedzeniem, co pokazała, again, sytuacja Ukrainy.
Nie uważam, że wojsko nie powinno przygotowywać się na i taką ewentualność, po cichu można się przygotowywać na wszystko, nawet najbardziej absurdalny scenariusz, bo przezorny zawsze ubezpieczony, ale powtarzanie na każdym kroku, że możemy walczyć sami zwyczajnie sprawie nie służy i nie rozumiem dlaczego dr Bartosiak powiela tę narrację, dlatego imo pełnię racji w sprawie ma cytowany poniżej Krzysztof Wojczal.
#bartosiak #wolski #nato #ukraina
Zastanawia mnie skąd ten dogmat o porażce odstraszania. Dla mnie to wygląda jakby Amerykanie celowo napuścili Rosję na minę, przebąkując o SWIFT i braku szerszych sankcji. Trump wielokrotnie rozmawiał z państwami NATO o zwiększeniu finansowania, ale nikt tego nie robił bo po co, przecież jest spokojnie. Biden teraz może powiedzieć: zobaczcie co Rosjanie odwalają, trzeba się zbroić, oczywiście w USA ( ͡° ͜
@libri888: to nie jest powielanie propagandystów, tylko kreślenie pesymistycznego scenariusza na podstawie zdolności USA i ich priorytetów politycznych (Azja).
Bo ja słyszałem, że ćwiczą tylko ewakuację.
To by mi dużo dało, jak byś podał, że faktycznie dużo ćwiczą obronę Polski.
@milymirek: Tak, Anaconda, Saber Strike.