Wpis z mikrobloga

Denerwuje mnie że glutaminan sodu jest tak demonicznie postrzegany. W Azji jest używany jak zwykła sól.

Sam w sobie nie jest szkodliwy - jest tak kojarzony przez to, że w Europie jest głównie dodawany do niskowartościowych posiłków.

Niesamowicie podbija smak i zapach potrawy. Nadaje smaku umami.

Sam kupiłem i czasem używam w kuchni.

#dieta #glutamiansodu #jedzenie
WolfSky - Denerwuje mnie że glutaminan sodu jest tak demonicznie postrzegany. W Azji ...

źródło: comment_1647622679oQjdHxKvAhaP6lUGto13Ds.jpg

Pobierz
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WolfSky: Przyznaję pełną rację, czas założyć bojówkę Glutaminianu Sodu. Bardzo fajny związek niesłusznie demonizowany, z tego co pamiętam są badania gdzie jak się zeżre tego bardzo dużo to mogą wystąpić bóle głowy ale to jakieś kosmiczne dawki. Proszę debilów którzy hejtują Glutaminian Sodu niech się dowiedzą, że jest to naturalnie występująca substancja (dla mnie ten argument oczywiście nie trafia, bo trujące grzyby też są naturalne ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
@WolfSky: sam używam, ale jest szkodliwy na 2 sposoby:

1) stępia ci zmysły - więc niby nie szkodzi, ale przyzwyczajasz organizm do msg, a potem jedzenie bez niego jest takie jałowe, bez smaku - nie bez powodu 'smakosze' recenzenci najlepszych restauracji, dbają o swoją paletę smaku niczym śpiewacy operowi o swój głos

2) lepiej smakuje - jesz więcej - jesteś grubszy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@WolfSky: No nie wiem, ostatnio jak mi Wietnamiec d---------ł glutaminianu do kurczaka po seczuansku to na siłowni myślałem że zejdę i że pobiłby mnie 12 latek.
Miałem straszne zimne poty, stany lękowe i jakieś p------e bicie serca, cały dzień mnie to g---o trzymało.
Od tamtego dnia zbojkotowałem całkowicie ten lokal i jedzenie które może być tym "przyprawione" w nadmiarze.
  • Odpowiedz
@WolfSky: I bywały miesiące że jadłem tam 2-3 razy w tygodniu zazwyczaj to samo i nie było problemów więc wykluczam alergie (ogólnie nie mam żadnych) a raz na jakiś czas było po prostu d----------e glutaminianu (bo czego innego?) i taki efekt, za każdym razem jak było przesadzone to był właśnie ten dziwny posmak w ustach
  • Odpowiedz