Wpis z mikrobloga

TLDR
- szukam propozycji kotła na pellet lub pellet +drewno
- opinii użytkowników których producentów unikać, których polecacie

Potrzebuje pomocy w wyborze nowego kotła.
Obecnie najkorzystniej w mojej sytuacji wygląda ten:
Piec stalowy na ekogroszek, pellet 24 kW

Ale mam też mnóstwo wątpliwości, ponieważ:
- same pozytywne opinie na 5 gwiazdek a jednocześnie mnóstwo negatywnych ocen tych pozytywnych opinii.
- producent z 20 letnim doświadczeniem, a jednocześnie strona internetowa bardzo uboga i zrobiona po taniości na zasadzie sztuka jest sztuka. https://mgspaw.com

Dlatego chcę was zapytać, czy ktoś miał do czynienia z kotłami tego producenta i może podzielić się opinią?
Czy ktoś może polecić/zasugerować kocioł zarówno na pellet jak i na drewno pochodzące z wycinki drzew? (wiem, że cena będzie dużo wyższa, ale mam własną działkę leśną oraz w przyszłości 2 hektary sadu, więc zakładam, że odbije to sobie na kosztach ogrzewania jeśli zdecyduje się na taki właśnie kocioł)
Z waszego doświadczenia, jakich producentów unikać, a jakich polecacie?

#ogrzewanie #budowadomu #budujzwykopem #budownictwo #remontujzwykopem #remont
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Leon_12: mój brat zajmuje się tematem, cała instalacja w kwasówce, pompy, podłączenie pieca i reszta.
Jak bardzo okolice Mińska? Podbij do mnie na priv
  • Odpowiedz
I czym ogrzewasz teraz? I co stoi za tym, ze chcesz wymieniać grzejniki? ( ͡º ͜ʖ͡º)

@robertx: Obecny piec i instalacja ma już ponad 20 lat. Obecnie grzeje węglem przy mrozach i odpadów po przeróbce drewna z pobliskiej firmy.
  • Odpowiedz
@Spojler22: To kaloryczności tego nie policzy ( ͡º ͜ʖ͡º) Ja tam mam grzejniki które mają 35 lat i za Chiny bym ich nie oddał. Stare żeliwo ma to coś ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@inko-gnito: kotły 5-klasy muszą mieć bufor inaczej nie używasz ich zgodnie z przepisami. To tyle jeśli chodzi o papiery. Natomiast co do wartości użytkowej to wszystko sprowadza się do tzw. zładu wody. Jeśli masz grzejniki nowoczesne mieszczace kilka litrów wody to bufor jest bardziej niż wskazany, natomiast jeśli uchowały się u Ciebie stare żeliwne grzejniki i twój zład wody w instalacji to kilkaset litrów to z użytkowego punktu widzenia możesz
  • Odpowiedz
@robertx: no chyba że wody w instalacji masz 80-100 litrów to wtedy piec będzie taktował w kółko podczas zimy. Zobacz w manual do pieca ile prądu zjada podczas odpalania pelletu :) O zużyciu palnika też tutaj ktoś już pisał. A palnik to 4-8k plnów.
  • Odpowiedz