Wpis z mikrobloga

TLDR
- szukam propozycji kotła na pellet lub pellet +drewno
- opinii użytkowników których producentów unikać, których polecacie

Potrzebuje pomocy w wyborze nowego kotła.
Obecnie najkorzystniej w mojej sytuacji wygląda ten:
Piec stalowy na ekogroszek, pellet 24 kW

Ale mam też mnóstwo wątpliwości, ponieważ:
- same pozytywne opinie na 5 gwiazdek a jednocześnie mnóstwo negatywnych ocen tych pozytywnych opinii.
- producent z 20 letnim doświadczeniem, a jednocześnie strona internetowa bardzo uboga i zrobiona po taniości na zasadzie sztuka jest sztuka. https://mgspaw.com

Dlatego chcę was zapytać, czy ktoś miał do czynienia z kotłami tego producenta i może podzielić się opinią?
Czy ktoś może polecić/zasugerować kocioł zarówno na pellet jak i na drewno pochodzące z wycinki drzew? (wiem, że cena będzie dużo wyższa, ale mam własną działkę leśną oraz w przyszłości 2 hektary sadu, więc zakładam, że odbije to sobie na kosztach ogrzewania jeśli zdecyduje się na taki właśnie kocioł)
Z waszego doświadczenia, jakich producentów unikać, a jakich polecacie?

#ogrzewanie #budowadomu #budujzwykopem #budownictwo #remontujzwykopem #remont
  • 45
  • Odpowiedz
@robertx: widzisz i nie rozumiesz o czym mowa. Przytniesz moc pieca, powstaje sadza i dym bo temperatura spalin jest za niska i nie dopala się.
To, że wyregulujesz temperaturę wody na wyjściu to prawda ale nie wyregulujesz temperatury spalin. Pracując w za niskich wartościach spada sprawność pieca.

Stąd na "zachodzie" podpina się bufor i wali pełnym ogniem. Nie ma wtedy dymu, sadzy, smogu jednym słowem i piec pracuje w optymalnych
  • Odpowiedz
@Bad_Wolf: A to nie jest przypadkiem tak, że niska temperatura spalin na wejściu w komin jest korzystna właśnie ze względu na to, że ciepło z nich udało się odzyskać do wody zamiast grzać niepotrzebnie komin?
  • Odpowiedz
@robertx: jest korzystna ale przy gazie. Natomiast nie przy materiałach stałych. Przy materiałach stałych jak masz za niską temperaturę to osadza się sadza w kominie i jak jej nie wyczyścisz to albo zamknie ciąg albo się zapali.
  • Odpowiedz
@Bad_Wolf: Więc czemu wszyscy producenci budują kotły i kominki w ten sposób, żeby maksymalnie temperaturę spalin obniżyć? Nawet piece kaflowe, które osiągają najwyższe sprawności, są budowane w ten sposób, żeby wyciągnąć ze spalin maksymalnie dużo ciepła i oddać je do komina możliwie jak najbardziej chłodne?

No i czemu Google podaje błędną informacje, że optymalna temperatura spalin przy pelecie to 50-100 stopni?
  • Odpowiedz
@robertx: bo producentowi zależy na tym aby to wszystko przez kondensację rdzewiało. Zobacz jakie masz rozbieżności między Polską a "zachodem" to takie dziwne. U nas dobrze a tam nie.
A jak nie dopali to i kominiarz zarobi czyszcząc.

I co innego jest, piec kondensacyjny a co innego piec stało palny.

No i czemu Google podaje błędną informacje, że optymalna temperatura spalin przy pelecie to
  • Odpowiedz
@Bad_Wolf: Jak masz temperaturę komina 150 stopni i temperaturę spalin 300 stopni to jest twoim zdaniem git mimo różnicy 150 stopni. Ale jak komin ma 50 stopni a temperatura spalin 70 to już jest zło wcielone i spisek producentów ( ͡° ͜ʖ ͡°) Już nie wspominając, że te same modele kołów idą do nas jak i na twój mityczny zachód ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wiesz, że gdzieś dzwoni tylko nie wiesz w którym kościele kolego. Sadza może powstawać na płaszczach wodnych ze względu na różnice temperatur - zimna woda, gorące spaliny. Dlatego stosuje się zawór 4d, żeby kocioł pracował na możliwie stałej, optymalnej temperaturze. Żeby zjawisko powstawania sadzy ograniczyć. Zredukować do zera się nie da, wszak woda i ogień nie bardzo się lubią ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Identyczna sytuacja jest z kominem. Jak do zimnego komina dostaną się bardzo ciepłe spaliny, komin będzie odbierał z nich ciepło i będzie na nim osadzała się sadza. Dlatego różnica temperatur komina i spalin musi być jak najmniejsza. Najłatwiej to osiągnąć poprzez obniżenie temperatury spalin właśnie.
Przy niskiej temperaturze spalin jedyne co nam grozi to wytrącanie się kondensatu, dokładnie jak w kotle kondensacyjnym na gaz. W kotle na gaz kondensat jest odprowadzany do kanalizacji. W
  • Odpowiedz
@Spojler22: 400m2 bez ocieplenia i z oknami tak zamontowanymi, że ciągle był przeciąg bo tak od nich wiało ( ͡° ͜ʖ ͡°) z 1 kg pelletu jest 5 kw ciepła x sprawność pieca czyli jakieś 4 kw
  • Odpowiedz
@robertx: Ufff... już się bałem, że to normalna ilość. Całego tira zamierzałem kupić, żeby mi starczyło na kilka sezonów a oszczędzić na kosztach transportu (za darmo) i negocjować zniżki.
  • Odpowiedz
@robertx: mam bardzo dużo miejsca w stodole, ale tam był by problem z wilgocią. Natomiast garaż przy kotłowni ma mnóstwo wolnej przestrzeni i wstępnie zakładam, że będę tam w stanie umieścić taka ilość opału. Tylko będę musiał to spiętrować.
  • Odpowiedz
@Bad_Wolf: to żeś się gościu rozbrykał. Tak się rozbrykales, że aż cię zgasili. Nie masz pojęcia o czym piszesz.

@Spojler22: nie słuchaj @Bad_Wolf bo głupoty wypisuje. Podstawowe pytanie- masz grzejniki, czy 100% podłogówki? Byłeś na ciepłowłaściwie.pl? Ile kWh dla kotła Ci wyliczyło? Kocioł sam w sobie może być takim buforem. Nowoczesne sterowniki i palniki mają ogromne możliwości.
  • Odpowiedz
@Spojler22: Jak masz miejsce to nawet możesz po cichu handlować tym pelletem wśród znajomych ( ͡° ͜ʖ ͡°) Oni kupią taniej niż normalnie, Ty sprzedasz drożej niż kupiłeś, wszyscy win win
  • Odpowiedz
to żeś się gościu rozbrykał. Tak się rozbrykales, że aż cię zgasili. Nie masz pojęcia o czym piszesz.

@inko-gnito: bo nie mam w zwyczaju dyskutować z dowodami anegdotycznymi.
To taki sam wiarygodne stwierdzenie jak u mnie w kominie mieszka wróżka. I dyskutuj z tym.

Fizyka, chemia swoje a wykopki swoje.
  • Odpowiedz
masz grzejniki, czy 100% podłogówki? Byłeś na ciepłowłaściwie.pl? Ile kWh dla kotła Ci wyliczyło?

@inko-gnito: Zero podłogówki, tylko kaloryfery (wszystkie będą wymienione wraz ze zmiana pieca). Na mojej przeglądarce nie działał ich skrypt, więc zajrzałem na inne kalkulatory plus po dyskusji na mirko pojechałem do dwóch sklepów i wyszło że potrzebuje między 20 a 25kW.
  • Odpowiedz
@robertx: Rozważałem raczej wspólny zakup. Większa ilość żeby negocjować jeszcze lepsze upusty. Jeszcze kilka lat temu zamierzałem zasadzić sobie na próbę hektar wierzby energetycznej i spróbować własnych sił w produkcji, ale w prasie rolniczej pojawiły się artykuły że zarobić na tym mogą tylko duzi producenci więc zasadziłem tylko 300 sztuk żeby mieć materiał na żywopłot pod przyszły sad.
  • Odpowiedz
@Bad_Wolf: "a bo palenie w kotle stałopalnym na 40stC czy 50stC jest zdrowe dla pieca, komina, otoczenia."
Kto mówił o paleniu na 40-50 stopni Celsjusza?

"Jak zapytasz się google po angielsku to nagle te temperatury rosną do 250stC-300stC plus minus.
Cud dosłownie"
Obawiam się, że trafiłeś na stronę kulinarną. I pisze to
  • Odpowiedz