Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 120
Właściwie dlaczego ukraińscy uchodźcy są wciskani do dużych miast zamiast do wsi gdzie ludzie mają duże domy albo do małych miasteczek gdzie jest mnóstwo tanich mieszkań na wynajem? Przecież to by ożywiło te tereny po ostatnim odpływie młodzieży do dużych miast i nie r---------y rynku w dużych miastach
#ukraina #wojna
  • 57
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@gnt_1 są też w małych miastach. Rodzice przyjechali do mnie do bdg i mama rozmawiała przy mnie ze swoją koleżanka z powiatowego 13k ludzi która właśnie przyjęła do siebie 7os rodzinę. Województwo kujawsko pomorskie
  • Odpowiedz
@gnt_1: a chcialbys mieszkac na wsi bez pracy, bez samochodu,, bez mozliwosci znalezienia tej pracy? Znajac zycie to jeszcze by sie skonczylo jak z tym Rosjaninem co 30 lat praciwal jak niewolnik na gospodarstwie
  • Odpowiedz
  • 0
@macabrankov: nie, dlatego ja ciężko pracowałem żeby nie mieszkać na wsi ale nie jestem też uchodźca z wojny, zaś gdybym był to bym brał cokolwiek byle przeżyć
  • Odpowiedz
@gnt_1: rusz glowa. Masz dwojke dzieci i jestes samotna kobieta. Jak z tej wsi masz potem ruszyc? Przyjedziesz, przezyjesz i co dalej.
W miescie pewne jest, ze otrzyma wiexej pomocy, poza istnieja zawsze wieksze spolecznosci innych Ukraincow. Wies to izolacja i wykluczenie. Mieszkalem na wsi i cos o tym wiem.
  • Odpowiedz
@gnt_1: pozwol, ze ci to wytluamcze chlopskim rozumem.

1. W miescie masz infrastrukture
2. w miesiecie 5000 uchodzcow to bedzie moze 0,5 - 2 % mieszkancow, co bedzie odczuwalne, ale nie az tak jak w 3000 wsi
3. W miescie jest najsczescie duzo pracy i fabryk
  • Odpowiedz
@gnt_1: ja mieszkam na uboczu w górach ale kilka kilometrów do miasteczka, zgłosiłem się na różne listy z ofertą pokoju dla matki z dzieckiem i na razie cisza
  • Odpowiedz
  • 0
@bystrygrzes: fabryki w mieście?? Fabryki to są raczej na przedmieściach lub koło małych miast. Zresztą wrzucenie tych ludzi na wieś pobudzi budowę infrastruktury we wsiach zamiast pogłębiać ich wykluczenie. Trzeba myśleć długofalowo a nie na dwa dni do przodu
  • Odpowiedz
@gnt_1: w małych miasteczkach też są. Często lokalne przedsiębiorstwa które miały pracowników Ukraińców, ogłaszały że szukają chętnych z domami, i ludzie się zgłaszają i biorą do siebie
  • Odpowiedz