Wpis z mikrobloga

Jest jakiś poradnik dla osoby która by chciała się aktywować w #sql ?
Jakie są ścieżki rozwoju, co trzeba umieć, jakie technologie znać ? Jaki jest próg wejścia ?
Czy jak w #programista15k jest junior, mid senior ?

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gokihar: Sam SQL to jest jak jakiś program typu CAD, np. AutoCAD. Jeszcze trzeba umieć coś z nim zrobić, a nie tylko znać. Za umiejętność rysowania kresek w AutoCADzie się nie zarabia.
  • Odpowiedz
@gokihar: ja wychodzę z założenia takiego jak mieliśmy podczas dyskusji nt. tego jak powinien wyglądać proces interview w naszej firmie - jeśli ktoś idzie na programistę to nie ma sensu go pytać o podstawy SQL-a, bo to się nawet małpa w tydzień nauczy
  • Odpowiedz
@gokihar: jeśli chcesz zaczynać przygodę z SQL to polecam zajrzeć pod tag #businessintelligence może Ci się akurat spodoba. SQLa jest tam dużo ale pojawiają się również inne narzędzia. Stawki w branży BI są takie jak dla programistów a moim zdaniem dużo łatwiej tam się wbić ponieważ ofert coraz więcej a kandydatów wciąż brakuje
  • Odpowiedz
@Drmscape2: @WyjmijKija:
Dlatego pytam, podstawy znam, pisałem w php kiedyś prostą rzecz z bazą. Mirek @Kormoran123 podpowiedział ciut. Pytałem jakie są możliwości : np. widziałem sql+powerBi.
Jako osoba znająca bazy w użyciu serwerowym na małą skalę nawet nie wiem gdzie takie umiejętności są przydatne. W ofertach widzę hasła ale większość mi nic/niewiele mówi.
Programiści mają : C# + Unity + framework X i w miarę jasne czego
  • Odpowiedz
@gokihar: no zaczynasz od podstaw SQL. Najlepiej sobie znajdź jakiś konkretny kurs lub książkę z SQL, ja się uczyłem z D.Mendrala SQL - Praktyczny Kurs, czy coś takiego, może są lepsze, może gorsze nie wiem, ale moim zdaniem ta książka była okej. Potem możesz zacząć czytać o BI, na początku głównie poczytać o hurtowniach danych, projektowaniu hurtowni czy schematach w nich wykorzystywanych. W BI masz generalnie dwie ścieżki, albo idziesz
  • Odpowiedz
@gokihar: Zacznij od SQL-a (po kolei: select, where, case, rodzaje joinów, filtrowanie przez joinowanie, operacje na NULLach (coalesce(), is (not) null itd.),, distinct, operacje union, union all, intersect, except/minus itd., agregowanie danych, funkcje okienkowe, zapytania skorelowane, wspólne wyrażenia tablicowe (common table expressions), zapytania rekursywne, selecty nieodwołujące się do tabel, cross/outer apply), i moze coś jeszcze, ale teraz mi do głowy nie przychodzi.
Naucz się, jakie zadania pełnią klucze główne i klucze
  • Odpowiedz