Wpis z mikrobloga

Jak daleko L-ką kursant z instruktorem mogą pojechać? Czy jeździliście tylko w odrębie siedziby swojego OSK czy wyjechaliście dalej do innego miasta oddalonego np o 50 km. Czy instruktor musi z wami przejechać autostradę?

Na razie ćwicze parkowanie i zawracanie, ale nie przejechalem więcej niż 20 km poza miasto, bylem tylko w innej dzielnicy i mieście zaraz obok, ale to tylko w odrębie ok 20 moze 25 km
( ͡° ʖ̯ ͡°)

#pytanie #prawojazdy #niebieskiepaski #rozowepaski
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@janinapomidor: U mnie głównie po mieście, ale także raz autostrada i małe miasto obok, bo ma fajne "pułapki". Z reguły najlepiej jeździć po mieście, bo raz jak jechaliśmy do tego miasta obok właśnie, to usnąć można jak ciągle ciśniesz te 90 na godzinę prostą drogą, nic się nie dzieje i się nic nie uczysz.
Autostrada fajne doświadczenie
  • Odpowiedz
@janinapomidor: Ale gdzie masz wyhamować? Przed poprzedzającym samochodem? Na pewno - musisz zachować odstępy na autostradzie - jak ciśniesz 140km/h to 70 metrów, więc instruktor na pewno Ci powie jak będziesz za blisko
  • Odpowiedz
@janinapomidor: Różnie. Na drugim spotkaniu pojechaliśmy bocznymi drogami do miasta oddalonego o ok. 25 km. Kilka razy jechaliśmy obwodnicą ~20 km, aby dojechać na plac manewrowy (szkoła jazdy, w której byłem miała swój plac w gminie obok).
  • Odpowiedz
@janinapomidor: Jak zjeżdzasz z autostrady to jesteś wcześniej informowany o tym znakami, że się zbliżasz do zjadu. Plus sam pas do zjazdu jest bardzo długi i w zasadzie nie trzeba hamulca używać tylko hamowanie silnikiem i redukcja biegów i przy zjeździe masz te 50-100 km/h w zależności jakie ograniczenie na wyjeździe
  • Odpowiedz
@janinapomidor: ogolnie jak mieszkasz we wiosce bądź mieście powiatowym, w którym nie ma odpowiedniej infrastruktury, to dojazd do miasta w którym takowa jest, może zająć tyle właśnie kilometrów.

Zobacz sobie takie Giżycko. Prawo jazdy ludzie zdają w Olsztynie, Suwałkach bądź Łomż. Kawał drogi.
  • Odpowiedz
@janinapomidor: ja na jednej godzinie miałem odwieźć kursantkę po której ja miałem jazdy, do innego miasta, i jechałem po drodze ekspresowej. Miało być jakieś 25 kilometrów w obie strony, ale okazało się że przegapiliśmy zjazd i musieliśmy jechać ok. jeszcze dodatkowe 30 kilometrów dalej i spowrotem, także praktycznie całą godzinę wyjeździłem na ekspresówce, fajnie było jedna z lepszych moich jazd to była xD
  • Odpowiedz