Dziś dzień walki z depresją.. Dokładnie dwa lata temu dodałem wpis w którym obiecałem że zawołam za rok ale przez prywatne problemy wołam dzisiaj. Dajcie znać co zmieniło się w waszym życiu w ciągu ostatnich dwóch lat porównując wasze komentarze z tego wpisu. #depresja #zdrowie
Ja polecam znaleźć sobie fajne, rozwijające hobby zamiast się farmakologicznie szprycować
@TheMaskator: Ja Ci polecam takie hobby jak milczenie w tematach, o których masz zerową wiedzę. Nikt niczego ciekawego ani mądrego się od Ciebie nie dowie, więc czemu jesteś aż tak narcystyczny, żeby nie móc oszczędzić innym swojej bezwartościowej opinii?
@only_dgl ja sprzed dwóch lat i ja teraz to dwie inne osoby. We wrześniu, po wieloletnich obserwowacjach siebie i swoich nastrojów, zdecydowałam się pójść na terapię, która dopiero teraz daje prawdziwe efekty - zaczynam kochać siebie, nie krzywdzę się już myślami, które doprowadziły mnie do stanów lękowych i depresyjnych w wieku zaledwie 20 lat. W tym roku skończę licencjat, od paru miesięcy zarabiam też już sama na siebie; generalnie się usamodzielniam
@60scnds: przecież leczenie farmakologiczne powinno być ostatnią rzeczą na terapii i zalecają to nawet twórcy terapii cbt. oczywiscie jest przydatna, ale nie w każdym przypadku.
@ameliniummm: Docelowo w długim okresie jest plan zrezygnować konkretnie z alkoholu zupełnie (albo tylko od święta), a mój plan nie picia w tygodniu już jest sporym osiągnięciem, bo patrząc nawet dwa miesiące wstecz, to nie było tylko piwko do snu, ale czasem cztery, a czasem pare drinków. Powoli do celu i będzie gitara. Polecam wszystkim przetestować kilka piwek bezalkoholowych - niektóre są spoko bardzo, a nie mają alko.
@only_dgl: Widze, ze wtedy dwa lata temu pilem sobie zielona herbate w Uzbekistanie, zaczalem wtedy niedawno obecna robote. A dzisiaj siedzie na lotnisku w Stambule i jem ciastka Papita, takie jak te batoniki.
Ciekawa to byla przygoda z tym lataniem po swiecie, ale chyba pora to konczyc juz i szukac innego zajecia. Niedogodnosci ciaglych delegacji szkodza mojemu zdrowiu fizycznemu i samopoczuciu, boje sie, ze wlasnie depresja moze znow zaatakowac. Ale
@only_dgl Poza tym, że trochę projektów w firmie, to zmieniło się niewiele. Dalej nie wiem po co pracuję i żyję. Zawsze myślałem, że ludzie się zabijają w afekcie, a w grudniu byłem już na granicy i to było... takie zimne i przemyślane. Jakoś przeszło chwilowo, ale to bardziej rozsądek mi podpowiadał, że lepiej się zabić niż emocje.
@vismaiorr: Ale czy ja chcę się wdawać w rozmowy o strategiach terapeutycznych, czy skomentowałem odpowiedź ignoranta, który potrafi wypierdzieć tylko coś o koncernach farmaceutycznych i żeby znaleźć sobie fajne hobby zamiast leczenia?
Jestem po półrocznej lekoterapii, psychicznie jestem inną osobą niż rok czy dwa temu. Skończyłam studia licencjackie, rozpoczęłam magisterkę, mimo potknięć i rozstania się z chłopakiem życie jakoś leci dalej i dawno nie miałam intensywnych myśli samobójczych. Życie jednak może być piękne; ;)
@Ofkors_pl: świetnie! Ze swojego doświadczenia ci powiem, że jedna mocna impreza alko odbija mi się czkawką przez prawie cały tydzień roboczy. Znalazłem moje optimum, w piątki troche popiwkować i koniec. Kiedyś złapałem się na tym, że od kilku lat codziennie piłem piwo, mniej lub wiecej ale jednak. Zrobiłem sobie rachunek ;) i przestałem tej praktyki. Ale tak to już jest z człowiekiem o typie towarzyskiego imprezowicza, że ciężko całkowicie zrezygnować.
@only_dgl Szkoda, że nie napisałem nic do siebie dwa lata temu, bo 2020 był rokiem, w którym zanotowałem chyba największy progres w swoim życiu. Przeprowadziłem się, rzuciłem palenie, wróciłem do treningów, a co najważniejsze przestałem rozpamiętywać przeszłość i zacząłem żyć teraźniejszością i przyszłością. 2021 nie był jakiś spektakularny, zwyczajna kontynuacja i trwanie w postanowieniach. Z takich większych osiągnięć to założenie konta na wykopie ( ͡°͜ʖ͡°).
@only_dgl: Przestałem tak krytycznie patrzeć na siebie jak dawniej oraz podchodzić do życia z większym dystansem. Nie wyzbyłem się w prawdzie całkowicie tych problemów, lecz bardzo mocno je ograniczyłem. :)
@vismaiorr: Nie, nie odnosiłeś się do mojego poziomu kultury, tylko kwestii merytorycznych związanych z terapią i zaleceniami. Może zastanów się, o czym chcesz dokładnie rozmawiać, a potem dopiero spróbujmy w praktyce. Teraz to nawet nie ma żadnego ciągu logicznego.
Ja na razie podziękuję za wymianę zdań - jakkolwiek bezowocną - bo robimy tutaj offtop. Miłego dnia ;)
@60scnds: nie odnosiłem sie bo widze jak reagujesz, musisz kolego popracować nad sobą. a o logice, nie masz wiele do powiedzenia więc nie ma o czym mówić. również miłego dnia życzę i samcznej kawusi ( ͡°͜ʖ͡°)
@only_dgl: jak na ironię w ciągu tego roku zdiagnozowano mi depresję. Jestem w trakcie leczenia i co fantastyczne - jest coraz lepiej. Cieszę się, że zrobiłam ten krok w swoim życiu i poszłam do psychiatry. Dbajcie o siebie Mirki i Mirabelki!
@ameliniummm: Ja powiem szczerze lubię używki, ale alkohol wydaje się być najbardziej paskudny ze wszystkich łatwo dostępnych. Nie może się równać z dyso, psychodelikami itp. I co innego dla mnie jest raz na tydzień/dwa #!$%@?ć się ze znajomymi, odwalić coś zabawnego, mieć fajne wspomnienia, a co innego mieć wspomnienie, że siedziałeś pijany przed komputerem wczoraj, a dzisiaj siedzisz w pracy zamglony. Myślę, że właśnie to ostatnie jest już ostatecznym dowodem
No Pelit, mordeczko, nie jest rozowo. Zaraz bedzie pol roku jak wszystko straciles na czym Ci zalezalo, dzwoniles przed chwila do Poznania, czy cos sie ruszylo z praca, oczywiscie nie odebral. Tyle dni juz minelo, bez jednego dobrego dnia, ciagle w mega stresie, chcesz sie wyrwac i znow chwycic zycko w rece tak jak zawsze ale Twoje zycko jest pelne cudow Cuodwnie straciles milosc, cudownie straciles wiare w siebie i poczucie wartosci,
PERFEKCYJNA DZIEWCZYNA ? Faceci jak ona wam sie podoba ? Kobiety, co myslicie o takim stylu ? Te brwi, usta, rzesy, makijaz, piersy itd. Ocencie jej wyglad
Z racji że dziś wychodzę za mąż to małe #rozdajo. Pół litra wódeczki będzie rozlosowane wśród plusujących! Wysyłka na mój koszt ( ͡°͜ʖ͡°) #slub #wesele
Dokładnie dwa lata temu dodałem wpis w którym obiecałem że zawołam za rok ale przez prywatne problemy wołam dzisiaj. Dajcie znać co zmieniło się w waszym życiu w ciągu ostatnich dwóch lat porównując wasze komentarze z tego wpisu.
#depresja #zdrowie
@TheMaskator: Ja Ci polecam takie hobby jak milczenie w tematach, o których masz zerową wiedzę. Nikt niczego ciekawego ani mądrego się od Ciebie nie dowie, więc czemu jesteś aż tak narcystyczny, żeby nie móc oszczędzić innym swojej bezwartościowej opinii?
Komentarz usunięty przez autora
A dzisiaj siedzie na lotnisku w Stambule i jem ciastka Papita, takie jak te batoniki.
Ciekawa to byla przygoda z tym lataniem po swiecie, ale chyba pora to konczyc juz i szukac innego zajecia. Niedogodnosci ciaglych delegacji szkodza mojemu zdrowiu fizycznemu i samopoczuciu, boje sie, ze wlasnie depresja moze znow zaatakowac. Ale
Ja na razie podziękuję za wymianę zdań - jakkolwiek bezowocną - bo robimy tutaj offtop. Miłego dnia ;)
Cuodwnie straciles milosc, cudownie straciles wiare w siebie i poczucie wartosci,