Wpis z mikrobloga

Witajcie, mam problem z grą którą piszę. Gra jest to gra w przeglądarce, nawiązująca do ogame. Tematyka dziki zachód. Gra wydaje się być fajna, głupio by było zrobić bezsensowną mapę (podobną do tej w ogame). Zastawiałem się nad czymś podobnym do travian, ale nie jestem pewny czy to będzie odpowiednie - może Wy gracie w takie gry i w którejś mapa bardzo przypadła Wam do gustu?

#programowa #gry #grywprzegladarce
  • 13
@grzemach:

Mapa jak z Traviana jest chyba najsensowniejsza dla tego typu gier.

Ten koncept jest wykorzystywany bardzo powszechnie dla MMO - nie tylko dla gier dostępnych przez przeglądarki.

Po drugie - łatwo taka mapę przechowywać i wyświetlać (tabela X x Y).

Ale dobór interfejsu to rzecz wtórna. Zależy od funkcji, które ma realizować, a to zależy od mechaniki i fabuły.

Jeżeli możesz coś więcej zdradzić to chętnie coś doradzę.
@kessubuk: @Dziki_wieprz: nie grałem :) ciężko powiedzieć.

@aaadaaam: fabuła? Zabić przeciwników :D widzisz, właśnie większość rzeczy jest w mojej głowie i aby je przelać na papier to masakra. Całość jest tworzona na bieżąco + zmiany które wpadną mi do głowy w danym momencie.

Ale taki szeroki zarys. Jesteś burmistrzem miasta xyz, rozbudowujesz go (wydobycie złota, produkcja jedzenia, produkcja drewna itd). Możesz żyć sobie spokojnie i grzecznie w zgodzie z
@aaadaaam: wydane będzie ile trzeba będzie.

SWOTa robiłem. Zagrożeń jest mało, tylko, że mogę stracić kasę wydaną na grafikę. Bo resztę sam robię w wolnym czasie.

Uznałem, że muszę kończyć (lub zapomnieć) projekty które dobrze się zapowiadały - zanim przystąpię do kolejnych.