Wpis z mikrobloga

Tak sobie myślę w zimnym jak ch. lutym o wakacjach i strasznie mi w głowie siedzi #malta

Pogoda świetna, kraj mały i ciekawy, ludzie podobno spoko, piękne widoki i masa ciekawych zabytków.

Czy są tu jakieś mirki albo mirabelki gotowe podzielić się jakimiś radami? Kiedy się tam najlepiej wybrać, bo słyszałem, że standardowe miesiące wakacyjne (lipiec, sierpień) są zbyt upalne na zwiedzanie?

Co lepiej brać - first minute (chociaż chyba już za późno) czy last minute? A może zorganizować całość samemu? I jeżeli tak, to jakie hotele polecacie?

Jakieś inne rady/ostrzeżenia/pomysły? Czego unikać, na czym się skupić?

Z góry dzięki za pomoc.

PS w ogóle jak ktoś się tam wybiera w tym roku to może chciałby jakoś się spiknąć i ustalić wspólnie jakiś plan, żeby pojechać w więcej osób (ze mną będzie moja druga połówka).

#wakacje #podroze #podrozujzwykopem
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Bez biura. Są tanie loty. Hotele też nie są drogie. Jedzenie w hotelach typowo brytyjskie.
Bez auta spokojnie da się dużo zwiedzić. Pogoda będzie zawsze lepsze niż u nas nawet w zimie. Jedzenie w większości knajp słabe, robione pod brytoli pomieszane z kuchnią włoską.
  • Odpowiedz
@Pan_Nimbus: @bigger: @utede: @ramirezvaca: @slaper: A co sądzicie o wspomnianym przeze mnie wynajmu skuterów? Kojarzy ktoś coś?

Auto najwygodniejsze, ale nie takie tanie na dwie osoby, problem z parkowaniem, a i tak się nie wszędzie wjedzie, więc myślę o opcjach alternatywnych.

PS skoro żarcie ogólnie takie słabe, to macie jakieś wypatrzone miejsca z prawdziwą kuchnią maltańską/jadalną?
  • Odpowiedz
@Ekspert_od_niczego: mnie nie pytaj, bo ja lubię chodzić z buta ( ͡° ͜ʖ ͡°) Co do żarcia knajpa przy Blue Grotto niezłe ceny i dobre jedzenie, ja tak średnio przepadam za owocami morza ale było pyszne. Zasada nr jeden nigdy nie jedz tam gdzie siedzą obcokrajowcy, idź na zadupia patrz, gdzie jedzą lokalesi, policjanci, wojskowi na bank będzie dobre i tanie :)
  • Odpowiedz
@Ekspert_od_niczego: jeśli skuter da się wynająć "doraźnie" przez appkę, to byłaby to super opcja. Łatwiej się tym poruszać, a jednocześnie nie jesteś uwiązany do samochodu. Z tego co wiem to hulajnogi elektryczne tam są, ale skuterami to nie pamiętam, sprawdź w necie.

Jeśli chodzi o jedzenie to nie jest tak, że jest okropne, choć zdarzało mi się trafić. Po prostu menu jest oklepane, nieciekawe, fastfoodowe, ale jak wszędzie na świecie
  • Odpowiedz
metoda na dokladniejsze zwiedzenie tej pieknej wyspy

@bigger: to dość subiektywne określenie, mi akurat Malta się nie podoba, piękna to jest Madera czy Pico na Azorach, ale każdy ma swoje Himalaje :)
  • Odpowiedz
@ramirezvaca: @Ekspert_od_niczego:

Tam jest pieknie. Szczegolnie jesli ktos ma zajawke na architekture - jak moje house commando.
Dla jednego piekne jest Lanzarotte dla drugiego Borneo.

Chociaz akurat tez nie zamierzam w nablizszych latach wiecej odwiedzac. Bylem ze 4x na wakacjach i wydluzonych weekendach i zobaczylem wszystko co
  • Odpowiedz
@Ekspert_od_niczego:

Ja na przyklad nie chodze specjalnie do kosciola, ale architektura sakralna jest mega. Naprawde opad szczeki.
Valetta czy inna medina rowniez urywaja dupe. A my mielismy szczescie spedzic w takim staaaarym domostwie noc.

Polecam w Vallettcie
  • Odpowiedz
@bigger: gościu, sam sobie przeczysz i zachowujesz się na zasadzie "ja prawdziwy turysta wiem, a inni nie co nie robią tak jak ja są głupkami".

Wykrzywiasz moje słowa i walczysz z tezą, że jedzenie jest słabe, choć sprecyzowałem, że chodzi o dosyć dużą monotematyczność. Najłatwiej na Malcie trafić na menu brytyjskie i włoskie, dominuje pizza. Oprócz tego jest sporo nowoczesnych fastfoodów typu sushi, steki, ramen ale to i tak są wyjątki
  • Odpowiedz
@Pan_Nimbus: Ze mnie zaden true podroznik. Nie mam bloga, ani nawet instargrama. Podrozuje zwykle bardzo "casualowo" i bez napinki. Z rodzina. I na wyjazd jade wypoczywac i spedziec go wygodnie.

Stad mnie osobiscie nie intreresuje wydluzanie kilkukrotne podrozy autobusem i ograniczanie sobie mozliwosci ogladanie ciekawych rzeczy na i tak krotkim urlopie.

Ale jak ktos lubi to jego wola, ale nieprawda jest ze autobusem na Malcie dojedzie sie wszedzie, wygodnie i
  • Odpowiedz
@Ekspert_od_niczego: SKutery sa generalnie bezsensu.

Ceny najmu sa zwykle wyzsze jak samochodow. Zreszta to w calym regionie zwykle wystepuje. Skuter nie ma zalet imho.

Jak ktos sie boi tam samochodem jezdzic to skuterem dostanie zawalu. Do tego maly, trudny w kierowaniu , nie zabierzesz bagazy i w upale
  • Odpowiedz
@Ekspert_od_niczego: Nie wiem czy sa na minuty. Nie interesowalem sie szczerze.

Bylem tam 4 razy z czego raz chyba 10 dni a raz 5. Wiec miesiac sie uzbiera mysle. Pierwsz raz bez auta. Reszta z autem. Wiec wydaje mi sie, ze mam realne porownanie.

Samo to ze sa porownywalne cenowo, juz wedlug mnie daje przewage samochodu.

Jezdziles wczesniej na motocyklach/skuterach?
  • Odpowiedz
@Ekspert_od_niczego: Nie. 4 wyjazdy po ~tydzien. Raz krocej jak dluzej troche, wiec mysle ze w sumie miesiac sie uzbieral.

Szczescie to mozna miec raz czy dwa. Ale nie przez 3 tygodnie jezdzenia prawie ze dzien w dzien.

Jak jezdziles to nie ma tematu. Dasz
  • Odpowiedz