Wpis z mikrobloga

@zakowskijan72: @blisher:

Mam 19 lat xD

Do tej pory żyłem w nieświadomości znaczenia klawisza insert. Dużo osób u mnie w studbazie ma ten problem na komputerach, że im nadpisuje zamiast dopisywać i nie wiedzą, co zrobić. Teraz będę mógł im pomóc.
  • Odpowiedz
@Wyrewolwerowanyrewolwer: To wiedziałem. Tylko o insercie nie wiedziałem, bo nigdy nawet nie musiałem go używać. Zawsze w Wordzie, czy coś po prostu zaznaczałem to, co chcę poprawić myszką, a potem wpisywałem w miejsce zaznaczenia (ręczny insert).

Z informatyką dużo wspólnego wcześniej nie miałem, a że nie miałem problemu takiego, jak inni, to nawet nie pytałem laboranta, jak to naprawić.

@zakowskijan72: PW - matematyka.
  • Odpowiedz
@zakowskijan72: Warszawa. Wrocław to PWr.

@Wyrewolwerowanyrewolwer: Ja wiem, że to się może wydawać trywialne, ale tak naprawdę skąd miałem wiedzieć, co ten klawisz daje, skoro nikt nigdy mnie nie uświadomił, z żadną instrukcją dotyczącą komputera w życiu się nie zapoznawałem, a i taka funkcjonalność mi nie była potrzebna?

Dla mnie do tej pory najważniejsze było to żeby komputer się włączał, torrenty pobierały, przeglądarka działała i muzyka grała. Format,
  • Odpowiedz
@pococimojlogin: (#)

To się nie wydaje. To jest trywialne. Tego typu rzeczy poznaje się po pierwszych 3 miesiącach użytkowania komputera.

Poza tym, piszesz, że potrafisz skonfigurować klienta poczty, postawić system i tego typu sprawy. Przecież w konfiguracji klienta pocztowego przydaje się znajomość protokołów sieciowych i reszty sieciowego voodoo, także funkcje instert'a, delete'a, PrtScn'a, NumLocka i innych powinieneś już dawno
  • Odpowiedz
Polska jak zwykle zacofana. Komputery już dawno przestały być jakoś specjalnie zagadkowe, trudne, obce, nieznane...

Na informatyce dzieci w podstawówkach powinny uczyć się formatować tekst, poznawać funkcje klawiatury/klawiszy, poznawać systemy i może w 5-6 klasie programować prostych językach zamiast grać. Niestety u nas dalej ten przedmiot jest olewany i traktowany jak w-f, plastyka i inne "muminki"....

Efekty widać tutaj.
  • Odpowiedz