Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 456
Najem krótko terminowy powinien być zakazany, albo możliwy w miejscach do tego wyznaczonych. Żyjesz sobie spokojnie w centrum, nagle jakiś typ kupuje mieszkanie, i masz co weekend imprezy jakby klub Ci zbudowali w kamienicy. Możesz dzwonić po policję, i tak co tydzień bo ludzie się zmieniają, i mają w dupie to, że to jest normalny blok mieszkalny.
#nieruchomosci #patologiazmiasta
  • 82
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kurnikowy_Baron: twoje g---o też jest twoją prywatną własnością, a jednak nie możesz defekować na schodach smoleńskich, a najwyżej do paczkomatu.
Prawo własności nie zmienia konieczności dostosowania do norm społecznych, bo wszyscy żyjemy w społeczeństwie.
Nie wolno śmiecić, za bardzo hałasować, zanieczyszczać i wieeeeeele innych.
I jednym z takich przepisów powinno być ograniczenie najmu krótkoterminowego, bo budynki mieszkalne nie były do tego przeznaczone i nie są do tego przygotowane.
  • Odpowiedz
@RexxarHell: Właśnie sam byłem raz w Warszawie w jakimś hotelu, przyjeżdzam na miejsce i co? Normalny blok a część tego bloku przeznaczona przez developera na najem krótkoterminowy. Normalnie na naszym piętrze były wózki zostawione i normalnie ludzie, którzy te mieszkania kupili. Nie wiedziałem o co wtedy chodzi i właśnie potem się dowiedziałem, że to zwykły najem krótkoterminowy. Niezły prezent zrobili tym mieszkańcom przeznaczając jedną część bloku na hotel, nawet recepcja
  • Odpowiedz
@Kurnikowy_Baron: najem krótkoterminowy to nie tylko hałas, ale też większe zużycia, zniszczenia, śmiecenie, mniejsze poczucie bezpieczeństwa mieszkańców i pewnie kilka innych rzeczy się znajdzie.
Nie rozmyślałem nad tym tematem bo mnie bezpośrednio nie dotyczy, ale coś należałoby z tym zrobić, bo temat jest ważny dla wielu ludzi.
Na pewno nie zakazać, ale dać możliwość zakazu, jeśli np. chce tego wspólnota czy umożliwić obciążenie właściciela wyższymi składkami na sprzątanie czy fundusz
  • Odpowiedz
@Kurnikowy_Baron: Zdajesz sobie sprawę, że z wynajmującym/sąsiadem mogę się dogadać, a z tymi typami nie? Iny przykład, masz segregację śmieci. Wszyscy sąsiedzi przestrzegają, ale oczywiście typy co przychodzą na weekend się n-----ć i drzeć papę w--------ą szklane butelki do kosza. Wpada firma wywożąca śmieci robią zdjęcia, i ty już musisz płacić kilkadziesiąt/set złotywch więcej za wywóz śmieci.
  • Odpowiedz
@RussianBoi2: To już jakieś ekstremum. Sam mieszkam w Szczecinie, śródmieście. I o ile są wyznaczone miejsca jak deptak, czy bulwary, to teraz zaczęli budować mieszkania na strychach, robić dobudówki, i przyjeżdżają Niemcy, i drą papę. W lato już jest szczególnie c-----o, bo otwierają okna, muzyka na całą p---ę, i sobie śpiewają. Dzwoniłem, po policję, co tydzień, i się dowiedziałem po czasie, że to krótkoterminowy to sobie mogę dzwonić...
  • Odpowiedz