Wpis z mikrobloga

• 0
@Variv: Wypłynął na polityce, ale ja też słuchałem tylko jego wykładów o psychologii.

Lewica bardzo go nienawidzi, bo dostrzega różnice między płciami i próbują pomniejszyć wartość jego wykładów.

@Malkof Jakiej polityce? Zaangażował się politycznie? Nie znam go z działalności polityczne szczerze mówiąc.
  • Odpowiedz
  • 0
@Variv:

W Kanadzie chcieli wprowadzić prawo, które miało karać osoby "misgenderujące" i Peterson sprzeciwił się temu.

@Malkof Ahaaa. Ok. Nie sądziłem, że polityka to aż tak szerokie pojęcie.
  • Odpowiedz
Co do Einstaina - "Bóg nie gra w kości", "Fale grawitacyjne nie istnieją", drugą z tych tez opublikował w małoznanym czasopiśmie, bo żadne normalne wydawnictwo nie chciało mu tego wydać.

@Malkof: To że się mylił nie oznacza, że jest szurem pokroju petersona. Zresztą jego kontr-argumenty, choć błędne, były bardzo pomocne w budowaniu fizyki kwantowej.

Nie rozumiem dlaczego

Bo psychologia ewolucyjna to niemal wyłącznie pseudo-nauka. Tzn. nie skreślam jej całkowicie, może
  • Odpowiedz
Ah ten słynny argument pokroju "musisz obejrzeć 256 godzin wykładów na youtubie by zrozumieć go" co nie przeszkadza Petersonowi być ekspertem od "neomarksizmu" nie czytając nic Marxa

@Logika_wykopu: Za to ukuł termin "postmodernistyczni neomarksiści", który jest wewnętrznie sprzeczny - albo postmodernista, albo neomarkista.

Ale co Stanowski umie albo na czym się
  • Odpowiedz
Peterson nigdzie nie dowodzi nic na tej podstawie, raczej pokazuje, że jest hierarchia i trzeba w niej żyć.

@Malkof: Odkrycie godne Nobla. ( ͡° ͜ʖ ͡°) No, że nie dowodzi to wiem, bo psychologią ewolucyjną niczego nie można udowodnić. xd

Ale tak samo jak Peterson twierdził pewne rzeczy na podstawie tego co mu się wydawało.

...i są to rzeczy niezgodne z konsensusem psychologicznym. Einstein, gdy zgłaszał
  • Odpowiedz
No to jaki masz problem poza tym, że powiedział o homarach jako przykładzie hierarchi i że warto się w niej wspinać?

@Malkof: Że ludzie to nie homary i przekładanie tego co robią homary na to co robią ludzie, czyli z pominięciem ewolucji kulturowej, jest głupie jak but. xd

Ja tu widzę tylko polityczne ujadanie z twojej strony.

Jedyną osobą piszącą o polityce w kontekście petersona jesteś w tym wątku ty.
  • Odpowiedz
@qwlghm:

No to mi podaj jeden przykład sfalsyfikowanego twierdzenia psychologii ewolucyjnej.

Jeśli uważasz, że twierdzenia evopsych są niefalsyfikowalne tzn., że twierdzenia https://en.wikipedia.org/wiki/Standard_social_science_model są niedowodliwe (bo dowód jednego automatycznie falsyfikuje drugie). Może przed powtarzaniem krytyki jakichś z d--y wysranych filozofów (bo nigdy nie ewolucjonistów) warto się zastanowić nad jej implikacjami? Co do przykładu - masz w ostatnim akapicie: https://pl.wikipedia.org/wiki/Atrakcyjno%C5%9B%C4%87_fizyczna#Psychologia_ewolucyjna
  • Odpowiedz