Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Marzę o tym, by mieć mały (50-60 mkw), przenośny, minimalistyczno-futurystyczny domek składający się np. z prefabrykowanych modułów, które tanio mógłbym transportować po Polsce i Europie. Mój budżet to około 300-400 tysięcy złotych. Czy coś takiego jest realne?

Jeśli nie, musiałbym się zastanowić nad camperem (wąski, brak poczucia, że to "prawdziwy dom") albo np. dwoma małymi domkami w różnych miejscach (może być drogo).

#dom #mieszkanie #budownictwo #budujzwykopem #camper #tinyhouses #pytanie

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #620026883be9540a5d0242eb
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: sokytsinolop
Roczny koszt utrzymania Anonimowych Mirko Wyznań wynosi 235zł. Wesprzyj projekt
AnonimoweMirkoWyznania - #anonimowemirkowyznania 
Marzę o tym, by mieć mały (50-60 mk...

źródło: comment_1644181947fmZRgL3HVDL6o6qAe4eAwq.jpg

Pobierz
  • 16
MiłosnaPantera: @kwasnybigos: Czyli przenosiny z południa na północ Polski kosztowałyby ok. 8000 zł w obie strony, a zatem zwracałyby się po około miesiącu (jako alternatywa dla hotelu)?

@Andrzej1112: Kojarzysz jakieś autobusy do kwoty 200-300k PLN, które spełniają funkcję nowoczesnego domu? Warto w to iść zamiast w klatkową kawalerkę?

@Iskaryota: Ale gdybym przeniósł się go Grecji/Włoch/Hiszpanii to już da radę, nie?

@Drmscape2: Dzięki, świetny kanał.

@Can_I_help_you: Ile
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@AnonimoweMirkoWyznania: przyłączanie zawsze po stronie klienta, więc tym kosztem się nie interesuję.
Transport kosztuje tyle ile standardowy transport samochodami ciężarowymi, czyli około 4zł za km. Do tego trzeba doliczyć koszt załadunku i rozładunku. Mobilizacja dźwigu i czas pracy to w sumie kilkaset zł. Dalej potrzebujesz 3 osób, które pomogą w rozładunku i połączeniu modułów. 2 dni pracy, nocleg, dieta.
Alternatywa dla kawalerek - tylko jeżeli chcesz tam mieszkać na stałę, bo
  • 1
@RomantycznyRoman: mamy tylko indywidualne realizacje klientów, którzy nie wyrażali zgody na publikację ich na naszym fb. Domy modułowe to tylko dodatek do głównej działalności firmy - w najbliższych latach będziemy rozwijać tą gałąź. Druga sprawa to moja prywatność. Nie jestem tu oficjalnie, żeby reklamować usługi mojej firmy, a moje zdjęcia i informacje o mnie są na stronie firmowej.
@Can_I_help_you: Jasne, świetnie Cię rozumiem i też tego pilnuję.

Generalnie szukam pomysłów - albo na działkę, którą już mam albo na bliżej nieokreśloną, europejską zagranicę. W drugiej opcji (tak na prawdę to i w pierwszej też) nie byłbym w stanie nadzorować budowy/odświeżenia (dom wakacyjny) - stąd pomysł przewiezienia kontenerów wydał mi się bardzo interesujący.
Jeśli możesz - odpowiedz na kilka pytań:
1. Jakiego rzędu kosztem byłoby zamówienie dwóch kontenerów (sypialnia/pokój dzienny/łazienka/aneks).
  • 1
@RomantycznyRoman: 1: zależy jakie wykończenie. Surowy od 30+ tys. zł za sztukę, ale w takim nie zamieszkasz. Jak chcesz mieć wykończony, z meblami, ogrzewaniem elektrycznym podłogowym, jakaś klima itd to koszty rosną znacznie, zależnie od standardu wykończenia - można dobić do 100k za moduł.
No i sypialni, salonu, lazienki i aneksu nie zmiescisz w 2 takich modułach. Przerabialem to, nie da się tak, żeby dało się tam żyć. Mieliśmy klienta, który
@Can_I_help_you: Czyli ~300K + transport (de facto x2, bo logika nakazuje 4 moduły) - to rzeczywiście za dużo, nawet w kontekście działki. Choć, paradoksalnie, moje pierwsze mieszkanie miało taką wielkość (36 m2). :)

Kampera nie chcę - nie mam go gdzie trzymać i chcę mieć więcej miejsca niż może mi to zaproponować kamper.

Ogromne dzięki za odpowiedź - temat będę śledził i czekał na racjonalizację cen. Nie mam niestety możliwości zrobienia
PonuryŻniwiarz: @Can_I_help_you: Dzięki za wszystkie informacje. Odnoszę wrażenie, że lepiej jednak wstrzymać się z planami częstego transportu do czasu opracowania tańszych technologii. Dwa pytania: ile mogą kosztować takie dwa kontenery 3*6m w wysokim standardzie, gotowe do zamieszkania? Gdzie powinienem szukać informacji o postępach w tym obszarze?

Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
  • 0
@AnonimoweMirkoWyznania: szukaj pod hasłem budownictwo modułowe, jest w sumie kilka firm, które robi małe realizacje. Mozesz poprosić o wycenę. Elewację możesz robić za kilkaset zł za m2. Tak samo ściany, podłogi itd. Zaczynasz od 30-40k za gołe ściany z izolacją, a potem dokładasz materiał, tak jak w domu. Same okna przesuwne robią dużo do ceny. Moża dobić do 80-100k z robocizną.