Aktywne Wpisy
lewoprawo +637
Pamiętacie te "kapsuły do umierania" firmy Sarco, które miały być cywilizowanym sposobem na samodzielną, godną eutanazję? Kładziesz się, wciskasz guzik, kapsuła Cię usypia i w ciągu minuty umierasz z powodu niedotlenienia mózgu. Jeśli wpadniesz w panikę, to jest też guzik awaryjny.
W Szwajcarii właśnie odbyła się pierwsza eutanazja tym sposobem i... nie poszło najlepiej. Dodajmy, że szwajcarski rząd nie zgodził się na wprowadzenie do użycia tych kabin, zaś prokurator bezpośrednio ostrzegał Sarco, by
W Szwajcarii właśnie odbyła się pierwsza eutanazja tym sposobem i... nie poszło najlepiej. Dodajmy, że szwajcarski rząd nie zgodził się na wprowadzenie do użycia tych kabin, zaś prokurator bezpośrednio ostrzegał Sarco, by
mickpl +961
Niby cena inna ale popatrzmy matematycznie.
⛽ ON 31 stycznia 2022
5,89 zł czyli netto 4.79 zł (VAT 23%)
⛽ ON 1 lutego 2022
5,27 zł czyli netto 4.88 zł (VAT 8%)
Jako przedsiębiorca dotyczy mnie cena netto. Dostałem więc 9 groszy podwyżki na 1 litrze paliwa...
#codziennacenapaliwa #jdg #bekazpisu #ekonomia
@bobiczek: Żyjesz z cwaniactwa to sam sobie jesteś winien ( ͡° ͜ʖ ͡°) Pan Prezes powiedział, że nikt uczciwy nie straci.
Wczoraj kolega w prac bazie mówił że w domu ma aferę, bo przyszły na wieś emerytury, i teściowa(oboje z teściem zatwardziałe pisowce) w nowym ładzie dostała mniejsza emeryture, a inni emeryci na wsi dostali ciut wiecej albo na zero.
No to nakręciliśmy kolegę żeby teściowej powiedział że pewnie ma coś do ukrycia z przeszłości i musiała kiedyś dorabiać się kosztem innych, bo przecież PREZEZ JASNO POWIEDZIAŁ
@bobiczek: a w rzeczywistości może okazać się że więcej
załóżmy że wystawiasz jedną fakturę na 15k netto, doliczasz do tego 23% vat, do tej pory w koszty wrzucałeś paliwo i odliczałeś vat, teraz będziesz miał mniej vatu do odliczenia i będziesz musiał zapłacić więcej do US ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Xuzoun: tso xD
Przecież netto zostanie mu dokładnie tyle samo. VAT jest podatkiem neutralnym dla przedsiębiorcy.
Dla
Komentarz usunięty przez autora
Skisłem srogo xD
@bobiczek: a w rzeczywistości może okazać się że więcej
załóżmy że wystawiasz jedną fakturę na 15k netto, doliczasz do tego 23% vat, do tej pory w koszty wrzucałeś paliwo i odliczałeś vat, teraz będziesz miał mniej vatu do odliczenia i będziesz musiał zapłacić więcej do US ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Xuzoun: Ja bym powiedział że
@bobiczek: A to prywatnie nie korzystasz z samochodu?