Wpis z mikrobloga

@fideriankoons: chociaż rozumiem ideę NFT w przeciwieństwie do komentujących tutaj i najprawdopodobniej nie mamy już wpływu na to że z nami zostanie, to mam mieszane uczucia z powodów po pierwsze ekologicznych, po drugie sporych możliwości na różne fraudy finansowe.

Same grafiki bardzo ładne, myślę że jedne z ładniejszych rzeczy spod Twojej ręki (i kodu :P). Tylko dlaczego As jest najtańszy, nie powinien też kosztować tyle co te "lepsze" figury?
@grugaloragan: Znalazles kopie. Gdy dokonasz zakupu otrzymasz link z pelna rozdzielczoscia 70x100 cm 300 ppi i prawa do wydruku, sprzedazy, zastosowan komercyjnych oraz przekazanie praw. Mi pozostanie tylko kopia, ktora Ty nazywasz oryginałem.
@fideriankoons: prawo do wydruku dalej mam, mogę sobie drukować co mi się tylko podoba, nie mogę tylko używać tego do celów komercyjnych jak większości rzeczy do których praw nie posiadam, a sama rozdzielczość jest wystarczająca aby drukować nawet na a3, jeśli ktoś by chciał grać kartami a3 ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Taka prawda, NFT są gówno warte, są warte tyle ile sobie ktoś wymyśli co nie ma
@fideriankoons: Ludzie przez 20 lat postowali swoje artworki na deviantartach czy innych portalach dla artystów, teraz każdy robi NFT łudząc się że ktoś będzie chciał to kupić. Wszyscy wiemy że nikt nie będzie chciał tego kupić, ale artyści i tak próbują wsiąść do hypetrainu, oszukując siebie samych że NFT faktycznie ma wiele sensu, bo rozumiesz, dostaniesz high res obrazka!

To jest troche jak Hołdys który byłby milionerem, gdyby ZAIKS uczciwie mu
@einz: To samo ludzie nie rozumieją Bored Apes Yacht Club. Ci co kupują te małpy mają w dupie obrazki i w dupie artystę co je robił, liczą się MOŻLIWOŚCI które stoją za małpami, dlatego też Misie są jedynym NFT z sukcesem w Polsce, bo twórcy to zrozumieli.

NFT jest dla biznesmanów, a nie artystów :D

Z resztą mnie nie dziwi, że oni tego nie kumają, jak często np. muszę tłumaczyć przy
Pobierz
źródło: comment_1643794175T1iI11juVL0tyAhpmgluOm.jpg
op pisał, że przekaże prawa autorskie, dlatego pytalem, czy w takim razie tylko jedna osoba może kupić te karty.

@blinxdxb: Znaczy raczej nie będzie robić "dodruku" niech OP się wypowie, ja tylko mówię, że nie ma czegoś takiego jak zbywanie praw autorskich. OP może mówić, że tak będzie, ale nie istnieje coś takiego, pozostają u niego do śmierci :D
Co najwyżej możesz mieć majątkowe.
@blinxdxb: W sumie również chciałbym w sumie przeczytać tłumaczenie OPa w tej kwestii, o co tu chodziło.
@fideriankoons

Art. 16. Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, autorskie prawa osobiste chronią nieograniczoną w czasie i niepodlegającą zrzeczeniu się lub zbyciu więź twórcy z utworem, a w szczególności prawo do:

1) autorstwa utworu;

2) oznaczenia utworu swoim nazwiskiem lub pseudonimem albo do udostępniania go anonimowo;

3) nienaruszalności treści i formy utworu oraz jego rzetelnego
Pobierz
źródło: comment_1643794774qsH6cXupUEuSAIRWxd1Z6O.jpg
Autorskie prawa osobiste chroniące więź autora z utworem nie podlegają zrzeczeniu się ani zbyciu.

@loczyn: ocywicie... zawsze bedę autorem takiej grafiki. Ale możesz zakupić do niej prawa komercyjne.
Natomiast kupując NFT uzyskujesz prawa w cenie nawet 10 krotnie niższej niż sprzedaje je zazwyczaj.
Do tego posiadasz oryginał z certyfikatem. Jest to inwestycją w sztukę.
Niedługo tak będzie wygladała własność. Swiat zmiwerza w kierunku metaversum... prawnie już posiadasz coraz mniej, muzyka na
Zapisaną Panią Marysią w png też mogę handlować jak na giełdzie. Jaka jest dla mnie różnica czy cyfrowy obrazek jest kopią czy oryginałem? W przypadku fizycznych dzieł będzie widać różnice między kopiami, takie ryzyko nie występuje w przypadku cyfrowych kopii - wszystkie są takie same.

@Mopek666: A jaka jest rożnica między tym, że masz na koncie wpisane 300.000,- a tym samym fontem wspisane w notatniku 300.000,- ?
Ale możesz zakupić do niej prawa komercyjne.

Czy kupując kartę od Ciebie będę mógł ją drukować i sprzedawać w formie printów?

Natomiast kupując NFT uzyskujesz prawa w cenie nawet 10 krotnie niższej niż sprzedaje je zazwyczaj.

Olej? Akwarele, czy zwykłe printy?

Do tego posiadasz oryginał z certyfikatem. Jest to inwestycją w sztukę.

Jeśli ktoś kupuje NFT by wesprzeć artystę (sztukę) to rozumiem w pełni (chociaż dla mnie to jak zwykła donacja bez