Wpis z mikrobloga

Który z tych krajów/miast warto wziąć pod uwagę pod kątem emigracji?
#irlandia Dublin
#uk Londyn
#luksemburg
#wegry Budapeszt
#zea
Zależy mi na dobrym stosunku zarobków do kosztów życia, miejscu w którym łatwo będzie wychowywać dzieci (długi macierzyński, dostępność anglojęzycznych przedszkoli) i łatwości wjazdu osobie bez pracy w razie jakby niebieski nie dostał od razu. #emigracja #pieniadze #pracbaza
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@not_me: No do tej pory sobie całkiem dobrze radziłam w życiu wiec zależy co masz na myśli mówiąc czy się orientuje.
Mam możliwość przeniesc się do któregoś z tych krajów na fajnych warunkach i zapewnioną praca. Wiadomo, że będę się bardziej szczegółowo im przyglądać i szukać konkretów ale po to są takie platformy jak wykop żeby zapytać innych co myślą.
W UK pracowałam kiedyś parę lat, ale było to dawno
  • Odpowiedz
@Lala-Sassy: Irlandia to akurat wysokie koszty wychowywania dzieci i jeśli jeden z rodziców nie ma dobrze płatnej pracy, w o zwykle taniej wychodzi mu zostać w domu (z punktu widzenia Dublina i osoby bez dzieci). Macierzyński krótki, pracy w handlu oraz IT teraz sporo. Koszty życia wysokie, ale zarobić też można przyzwoicie - na pewno mniejsze dysproporcje niż w Polsce.

Irlandię ciężko jest z czystym sumieniem polecić. Z jednej strony
  • Odpowiedz
Z tego co widziałam to ceny mieszkań nie były w Dublinie tragiczne

@Lala-Sassy: Jeśli kupujesz to nie jest bardzo źle, ceny nieruchomości nie urosły tak wiele, ponieważ nie można dawać kredytów z LTV większm niż 90% i LTI większym niż 3.5x

A koszty życia, zakupy, lekarze jak
  • Odpowiedz
pod kątem emigracji?

#irlandia Dublin

@Lala-Sassy: Jeżeli myślisz o "pełnej emigracji" - czyli na stałe - to wpadnij na tydzień do Dublina i przejdź się po kilku mieszkaniach czy domach na sprzedaż. Zobaczysz jaki standard i gdzie dostaniesz za ile, nie na obrazku - a na żywo. Per saldo to może być kluczowa decyzja, bo zapewne będzie istotnym, jeżeli nie najwyższym udziałem kosztów życia. Cena takiej wycieczki jest
  • Odpowiedz