Wpis z mikrobloga

A co jest trudnego w byciu żołnierzem w trakcie pokoju? A co mało maja? Mundurówki, trzynastki, premie,

@tylkoocosspytam: to dlaczego żołnierzem nie zostałeś skoro tak zajebiście. Za słaby fizycznie i teraz plujesz jadem rozumiem.

A co jest trudnego w byciu żołnierzem w trakcie pokoju?

@tylkoocosspytam: ja rozumiem że w twojej główce się nie mieści się to że jeżeli ktoś nie spawa/zasuwa na budowie albo januszexie to jest nie robem ale
@hekktik: Popełniłeś błąd, przyjąłeś niewłaściwe założenia prezentowanych danych, więc weź to na klatę, nie uciekaj od odpowiedzialności i wyciągnij wnioski na przyszłość. Nie ma w tym nic uwłaczającego, naprawdę.
@marcinpodlas8: W czasie gdy się starałem o wstąpienie do armii był boom na kandydatów bo 15 lat i emeryturka, odrzucali większość wniosków a kiedy przyszedł czas posuchy to brali nawet ułomów bo nie było komu służyć. Z reszta jak teraz myśle o tym ze bym słuchał rozkazów jakiegoś #!$%@? który dla własnych widzimisię rzucałby mnie na cyce i kazał pompować to wiem ze dobrze zrobiłem nie idąc do wojska. Wtedy najgorsze
Raz w roku

@tylkoocosspytam: I znowu mijasz się z prawdą. Wyjazdy 3x w roku to standard, zdarza się więcej.

ruszyć dupe z koja i popracować

@tylkoocosspytam: czyli według ciebie żołnierze jeżeli nie są na poligonie to leżą na wozach (kojo to masz na okręcie) xD. Po pierwsze to od kiedy jest służba zawodowa to żołnierze nie mają na jednostkach łóżek bo i po co. Po drugie pewnie nie słyszałeś o
Mieszkanie za darmo

@Mam-na-imie-Porucznik: to się nie zgadza. Kolejny mit krążący wśród ludzi nie mających nic wspólnego z wojskiem.

premie

@Mam-na-imie-Porucznik: jakie premie?

oczywiście szybka emerytura

@Mam-na-imie-Porucznik: w wysokości 40% ostatniej pensji.

Śmieszne jest to jak wykopki sobie projektują jak to w wojsku jest zajebiście a w rzeczywistości jest taka #!$%@? że wszędzie są braki kadrowe ponieważ wojsko nie zapewnia atrakcyjnych warunków służby xD
to się nie zgadza. Kolejny mit krążący wśród ludzi nie mających nic wspólnego z wojskiem.

@marcinpodlas8: Zgodnie z ustawą o zakwaterowaniu Sił Zbrojnych odprawa mieszkaniowa przysługuje żołnierzom odchodzącym z armii, którzy nie wykupili wojskowego mieszkania lub nie otrzymali lokalu mieszkalnego z Agencji Mienia Wojskowego.
Obecnie żołnierz otrzymuje do 80% wartości przysługującego mu mieszkania, po zmianach będzie to 100%.

Mit jak #!$%@?
@marcinpodlas8: Tak tak widać mocno kompleksy u Ciebie, wiec wojsko to idealne miejsce dla takich jak ty. Gdyby nie wojsko to byś nawet nie wiedział co zrobić z własnym życiem wiem bo mam kuzyna w policji i sam mówił ze mundur uratował mu życie bo on tylko to potrafi robić.
Typie skumaj ze poszedłeś do wojska na własne zyczenie tak jakby murarz narzekał ze ma ciężka prace a sam taka wybrał.
@Mam-na-imie-Porucznik: no to dostaja odprawę po odejsciu do cywila a nie mieszkanie chyba jednak różnica. Poza tym 80% żołnierz otrzymuje po oddłużeniu 28,5 lat wcześniej są to mniejsze procenty. Według nowej ustawy owe 100% będzie dopiero po 33 latach o czym też nie napisali. A owe mieszkania wojskowe do wykupu w obecnych czasach są jak każdy słyszał nikt nie widział. Kiedyś owszem wykupowaly stare trepy po 5% wartości ale obecnie nie
@marcinpodlas8: W razie konfliktu wojnę przegramy w jakim czasie? Szybciej niż w 39 roku czy z tydzień dłużej? Każdy wie ze wojsko to bardziej psychologiczne zapewnienie o bezpieczeństwie niż realna siła. To nie pierwsza czy druga wojna gdzie ludzie bili się z ludźmi. Teraz spadną z nieba rakiety i rozjebią żołnierzy kiedy nawet nie będą wiedzieli. Widać to na nagraniach z dronów z innych konfliktów. Bang i lata utrzymywania i szkolenia
w ciagu DWUDZIESTU LAT. 44 zolnierzy. przez tyle lat to w jednostkach w polsce tyle sie zachla

@hekktik: Zachla? Kiedyś słyszałem plotkę, że podczas ostrych ćwiczeń na kompanii bodajże jeden lub dwóch żołnierzy zmarło, po prostu serce nie wytrzymało czy coś, podobno.