Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 8
Myślę sobie czasem, jak to jest, że generalnie młode chłopaki częściej grają w gry niż dziewczyny, a często zdarza się tak, że jak już te drugie w coś grają, to są to gry bez jakiejś fabuły, a takie zwykłe zabijacze czasu - Simsy czy inny Minecraft. Oczywiście w takie gry gra też masa facetów i nie jest to nic złego.
Chodzi mi raczej o to, że dziewczęta z bliżej nieznanych powodów odcinają się całkiem od jednego z dóbr kultury i często nigdy do niego nie chcą wracać, uważając, że to dziecinne, albo "nie umieją".
Jak dziwne by było, gdyby z takich samych powodów jakaś grupa społeczna w sporej części nie oglądałaby filmów, albo nie słuchała muzyki.
Z czego wynika jakaś dziwna awersja do gier u tak dużej grupy dziewcząt?
#gry #przemyslenia #pytanie #rozowepaski
Shatter - Myślę sobie czasem, jak to jest, że generalnie młode chłopaki częściej graj...

źródło: comment_16424111807lWMhoKiNbx26eJkzecIZT.jpg

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Shatter: chyba chodzi o to ze gry kojarzą im się z przegrywami, a panny nie chcą mieć z nimi nic wspólnego xD

Nawet moja była miała jakąś nieuzasadnioną awersję do gier, a jak pytałem czemu to zaczynała p-------c ze ona to w dzieciństwie miała normalne życie i lepsze zajęcia od gier dla dzieci xD laska 20 lat a podejscie jak u podstarzałej Grażynki
  • Odpowiedz
@Shatter: Masz jakieś prawilne dane/badania/statystyki? Jak duża jest to różnica? W jakim wieku są ci gracze o których mówisz? Ile procent grających dziewczyn gra w gry, które nazywasz zabijaczami czasu, a ile gra w gry mające fabułę? Wiesz, czy tak sobie gdybasz patrząc na swoje otoczenie ( ͡° ͜ʖ ͡°)?
  • Odpowiedz
  • 1
@Shatter: 1. Większość postaci którymi gramy to mężczyźni, więc kobiety się z tym nie uosabiają
2. Kobiety bardziej interesują interakcje międzyludzkie, grają tylko żeby się zrelaksować, nie interesuje ich aż tak fabuła, bo nie potrafią się wczuc
3. Kobiety są łatwiej odciagane od grania, gdyż mniej je to interesuje i wolą się spotkać z ludźmi irl. A kto nudnego i brzydkiego faceta by odciągał?
Nawet gruba i brzydka kobieta znajdzie
  • Odpowiedz
  • 2
@kizimajaro: piszę na podstawie obserwacji różnych społeczności, ale wszelkie raporty udowadniają, że jeśli kobiety w którejś dziedzinie grania zbliżają się do facetów, jest to granie mobilne, podczas gdy konsole stacjonarne i PC mają duża przewagę jeśli chodzi o mężczyzn. Co więcej, w wielu raportach dane są tak przedstawiane, żeby ukryć to, że ta dysproporcja ma miejsce i faktycznie kobiety grają na telefonach, a faceci na sprzęcie przeznaczonym do grania.
Ale
  • Odpowiedz
@Issac: 1. Aczkolwiek trend sie ostatnio odwraca i zaczyna robić sie fifty fifty jezeli chodzi o płeć protagonisty a chociazby taki ubisoft zaczyna nagminnie kobiece bohaterki jako kanonicznie wrzucac do nowych gier.
  • Odpowiedz
  • 0
@Shatter: nie generalizuje, nawet 10/10 laska może woleć grać w gry...
@martin123154: jest potencjał i małym nakładem pracy producenci mogą zwiększyć sprzedaż tworząc kobiece postaci
  • Odpowiedz
  • 2
@Issac: 1. Aczkolwiek trend sie ostatnio odwraca i zaczyna robić sie fifty fifty jezeli chodzi o płeć protagonisty a chociazby taki ubisoft zaczyna nagminnie kobiece bohaterki jako kanonicznie wrzucac do nowych gier.

@martin123154: trochę to kastruje postacie. W sensie ja wolałem pograć przemyślaną Aloy niż mieć do wyboru Aloy i Alojzego, dwa razy wiedej dialogów do nagrania, więc mniejszy budżet na dopięcie tek kwestii
  • Odpowiedz
@Issac: niestety nie lubię uogólnień i pisania o tym, że coś jest takie jakie jest, bo w moim otoczeniu tak jest, w otoczeniu kumpla też i na ppe.pl też więcej facetów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@kizimajaro: fakt że faceci wolą grać w gry, akurat nie muszę mieć statów. Fakt że kobiety wolą proste gry, niż strategie i FPSy też.. a to że znajdzie się rodzyn lub grupa kontrolna którą temu przeczy to zupełnie nic nie zmienia.
  • Odpowiedz
  • 1
@kizimajaro: czyli, że zanim stwierdzisz, że więcej dziewczyn zajmuje się makijażem, szukasz badań naukowych, które to udowadniają? Daj spokój.
Swoją drogą - grasz w gry? Jeśli tak to w jakie i jak często spotkasz w nich dziewczyny? Albo nie wiem, na forach poświęconych tym grom itp.
  • Odpowiedz
@Shatter: Nie, do makijażu nie, to są normatywne zachowania przyjęte społecznie, trochę inny zakres ;-). Tak samo, jak nie muszę szukać badań na temat tego, czy więcej kobiet czy mężczyzn nosi sukienki. Natomiast granie w gry jest trochę inną dziedziną. Sama w moim otoczeniu również mam więcej znajomych facetów grających w gry i być może w Polsce tak jest jak mówisz, ale nie jestem pewna, czy na świecie jest tak
  • Odpowiedz
@Shatter: myślę, że to zależy od różnych rzeczy. Moja siostra na przykład grała mnóstwo w gry i takie luźniejsze Tropico, Theme Park Tycoon i Simsy ale i bardziej klimatyczny Heretic 2, Diablo, Baldurs Gate, Hitman. Choć potem w pewnym wieku po prostu przestało ją to interesować. Z kolei moje żonie kojarzy się to właśnie z marnowaniem czasu. Natomiast jakiś czas temu przekonała się do TLOU chociaż to ja grałem a
  • Odpowiedz
  • 0
@kizimajaro: ok, ale kładzenie płytek lub naprawa aut nie jest zachowaniem przyjętym społecznie zarezerwowanym dla facetów, a jednak kobiet tam jest mniej i wiem to bez danych.

Dane jak mówiłem, pokazują ci blisko 50/50 w sumie (z małą przewaga mężczyzn), ale dysproporcje są większe gdy sięgasz poza gry mobilne + tak średnio gry są rozbite na gatunki. Nie chciałem linkować żadnego badania, bo spojrzałem tylko z grubsza.
Przy czym to
  • Odpowiedz