Wpis z mikrobloga

Jak śmiesz zarabiać aż niespełna 800 euro ROBAKU?! To krzywdzi wielomiliardowe zagraniczne korpo, ich prezesi i akcjonariusze płaczą nocami, bo przez Ciebie musieli zrezygnować z zakupu sześćdziesiątego dziewiątego penthouse’u inwestycyjnego 15 m2! Widzisz, co narobiłeś?!

Wprawdzie psiembiordzy podnieśli ceny bo hehe inflacja (którą sami wywołali), zyski rekordowe, Ciebie nie stać na wynajem za cały miesiąc pracy, bezrobocie minimalne, ale Ty robaku masz pracować na swojego pana, który zarabia na Tobie kilkanaście razy więcej, masz dać się eksploatować w imię kapitalizmu i wolnego rynku.

Żreć się zachciało lewakowi, kto to widzioł.

#gospodarka #polska #antykapitalizm #ekonomia #praca #januszex #pracbaza #kolchoz
czerwonykomuch - Jak śmiesz zarabiać aż niespełna 800 euro ROBAKU?! To krzywdzi wielo...

źródło: IMG_7567

Pobierz
  • 119
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czerwonykomuch: Zawsze mnie bawili ci niewolnicy co płaczą nad biednym losem korporacji czy prywaciarzy xD
No ale w poslce świadomość klasowa praktycznie nie istnieje wiec niestety ludzie dają się rypać kapitaluchom i myślą że tak ma być bo dali sobie to im wmówić.
  • Odpowiedz
@czerwonykomuch: wiesz dla czego w krajach skandynawskich to działa, a w Polsce nie?
Po pierwsze tam za stawki odpowiadają związki zawodowe i drugie NAJWAŻNIEJSZE kraje te mają bardzo tanią energię elektryczną, więc mając dokręconą śrubę i tak im się opłaca
  • Odpowiedz
  • 11
@dziecko_w_betoniarce wybierz swoją truciznę
Kasjerki też zastępują kasami samoobsługowymi i co teraz te babki mają robić skoro wszyscy ograniczają ich ilość w zatrudnieniu? Z d--y mają sobie pieniądze wyciągnąć?
  • Odpowiedz
@czerwonykomuch: ja to psiedsiembiorców i prywaciarzy mam w dupie, fajnie by było jakby ceny nieruchów trochę spadły, a przy spirali płacowo-cenowej (więc i stopy wyższe) oraz znacznie wyższych kosztach robocizny mogę o tym zapomnieć.
  • Odpowiedz
@czerwonykomuch: Najlepsze co zrobił dla ludzi PiS to, że zaczęli godnie podnosić minimalną i dali minimalną godzinową. Skończyły się patologie typu wyzyskiwani ludzi za 4 zł na godzinę. Oby obecny rząd kontynuował ten trend.

Godne podnoszenie pensji minimalnej = lepsze zarobki dla wszystkich poza klasą wyższą, czyli profit dla >95% społeczeństwa
  • Odpowiedz
@czerwonykomuch: Przykro mi, ale nie wiem kto jest bardziej głupi.

Ci, co bronią tych koncernów czy Ci, którzy nie widzą nic złego w takim podnoszeniu sztucznie płac.
Skrajność zawsze prowadzi do patologii i tak jest w obu tych przypadkach.

Kiedy obie te grupy skaczą sobie do gardeł to prawdziwy winowajca czyli państwo siedzi sobie na ciepłym stołku i w-------a popcorn.
Rozwiązanie win-win to jest skończenie z czymś takim jak podatek
  • Odpowiedz
@hashasq: prawdziwy winowajca to psiembiordzy.

Płaca minimalna była podnoszona po powstaniu inflacji. W warunkach minimalnego bezrobocia nie ma żadnego uzasadnionego powodu, dla którego płaca nie miałaby być podnoszona.
  • Odpowiedz
Zawsze mnie bawili ci niewolnicy co płaczą nad biednym losem korporacji czy prywaciarzy xD

@kondziu96: wyższa minimalna, to często twoja pensja stoi, a żłobek droższy. Może nie od razu szlochać, ale cieszyć się nie ma z czego.
  • Odpowiedz
  • 8
@czerwonykomuch

@levzor: to wypad. Przy minimalnym bezrobociu takie gównofirmy są ostatnim czego tu potrzebujemy.

G---o pracowników też nie potrzebujemy dlatego trzeba dramatycznie ograniczyć imigrację
  • Odpowiedz
@czerwonykomuch:

W każdym kapitaliście są dwa wilki

Jeden wilk chce podwyższać ceny swoich produktów o inflację i uważa że jest to sprawiedliwe bo chce mieć więcej dla siebie.
Drugi wilk nie chce podwyższać pensji swoich pracowników o inflację i uważa że jest to sprawiedliwe bo chce mieć więcej
  • Odpowiedz
@czerwonykomuch:
"Blisko 1,5 mln osób pod koniec 2016 r. otrzymywało minimalne wynagrodzenie"
"Liczba pracowników otrzymujących minimalne wynagrodzenie wynosiła w 2023 roku ok. 3,1 mln osób"

Jest się z czego cieszyć xD Coraz więcej Polaków zarabia psie pieniądze przez sztucznie podnoszoną pensję minimalną. Jak ktoś zarabiał w 2016 roku 4200zł i przez 8 lat nie dostał podwyżki, to ze średniej pensji spadł na minimalną...
  • Odpowiedz
@levzor Koncernu uciekają do Chin, bo w Europie drogi żeby następnie importować towar do Europy i sprzedawać go po tyle, ile kosztowałaby produkcja w Europie. Myślisz, jak ta szwalnia spodni uciekła do Maroka, bo tańsza energia i tańsi pracownicy, to ich produkty w Europie będą tańsze?
  • Odpowiedz