Wpis z mikrobloga

Ktoś może mi wyjaśnić fenomen dążenia do autonomii Śląska przez tamtejszych mieszkańców? Mieszkałem na Śląsku przez kilka lat(studia) i nigdy ten temat nie wypływał. Uważam, że Ślązacy to bardzo otwarci ludzie - szczerzy i otwarci. W żadnym innym województwie aż tak otwartych nie spotkałem. Wręcz chciałbym mieszkać na Śląsku, gdyby nie kwestie finansowo/płacowe. Po co w ogóle ten ruch? Jaki w nim profit?
#slask #katowice
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zarrakash: Każdy region by wyszedł dobre na autonomii bo o wiele wydajniej się rządzi lokalnie a nie centralnie. Do tego dochodzi odrębne poczucie tożsamościowe. Oraz że polacy doprowadzili cały region do ruiny.
  • Odpowiedz
@MaxVerstapen @zgred Mimo wszystko taki ruch istnieje, stąd pytanie.

@United: Sorry, ale biorąc pod uwagę obecne trendy polityczne - gospodarcza autonomia tego regionu doprowadziła by go do niesamowitej biedy. Brak chętnych na ich zasoby, ogromne zapotrzebowanie na zasoby z zewnątrz.
  • Odpowiedz
@Zarrakash: to jest garstka ludzi tak naprawdę, mają jaieś chore przekonanie o krzywdach wyrządzonych przez Polaków i myślą, że w 2022 roku wyżyliby ze śląskiego przemysłu. Ogólnie RAŚ to jest parodia, syndrom oblężonej twierdzy mocno. Sam mieszkam w Katowicach i lubię Ślązaków i tutejszą kulturę.
  • Odpowiedz
@Zarrakash: Mylisz kochasiu autonomię z niepodległością, do tego zasoby to się na śląsku wydobywa ponieważ warszawa tym przekupuje górników aby na nich głosowali. Każdy normalny człowiek wie że to patologia i chce zamknięcia tej studni bez dna. Zawsze autonomia jest lepsza niż centralizm.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 8
@Zarrakash: RAŚ już praktycznie nie istnieje. Jako Ślązak chcę, aby Polska zalegalizowała narodowość śląską jako mniejszość, a Język Śląski został wpisany na listę oficjalnych języków. Mniejszość śląska jest o wiele większa niż wszystkie inne mniejszości w Polsce zebrane do kupy, mimo to Kaszubi zostali mniejszością, a Ślązacy nie
  • Odpowiedz
@GoroMajima: Ale przecież krzywdy wyrządzone przez polaków to fakt historyczny tak samo jak np faktem jest stwierdzić że Polacy wycierpieli podczas drugiej wojny światowej lub potopu. A śląski przemysł niech zdycha wątpię aby ktokolwiek nawet w nawiedzonym rasie traktował go jakkolwiek poważnie, to zwykły rak trawiący ten region.
  • Odpowiedz
@MaxVerstapen:
Słownik języka polskiego PWN*
banialuki «brednie, niedorzeczności»
Chodziło ci o truizmy, przecież stwierdzić że gdybym miał więcej pieniędzy to żyłbym lepiej to żadna niedorzeczność ani brednia tylko zwykły fakt XDDD
  • Odpowiedz
@MaxVerstapen: Po co się odłączyć skoro ten region nie na niepodległościowej historii prawie wcale i nikt tego nie chce. A po co mielibyśmy ich opłacać skoro lepiej byłoby ich po prostu pozwalniać? To warszawka ich utrzymuje i daje podwyżki.
  • Odpowiedz