Aktywne Wpisy
Pierre_Nietzsche +339
Twórczość S.Kinga?
-hehe to główny bohater, jest pisarzem/artystą tak jak ja
-se mieszka w dupogrzmotach małych W STANIE MAINE, gdzie wszyscy są p--------i wieśniakami, oprócz głównego bohatera i jego rodzinki/pszyjaciół
-każdy p------y wieśniak jest ważny, więc musimy czytać przez 50 stron o traumie dżona korniszona z dzieciństwa, kiedy był świadkiem jak jego pradziadek utonął w gnojówce po pijaku
-uuuuu uuuuu zaraz się stanie coś strasznego, a nie, jeszcze 30 stron opisu jak dwa stare pierdziele kupujo
-hehe to główny bohater, jest pisarzem/artystą tak jak ja
-se mieszka w dupogrzmotach małych W STANIE MAINE, gdzie wszyscy są p--------i wieśniakami, oprócz głównego bohatera i jego rodzinki/pszyjaciół
-każdy p------y wieśniak jest ważny, więc musimy czytać przez 50 stron o traumie dżona korniszona z dzieciństwa, kiedy był świadkiem jak jego pradziadek utonął w gnojówce po pijaku
-uuuuu uuuuu zaraz się stanie coś strasznego, a nie, jeszcze 30 stron opisu jak dwa stare pierdziele kupujo
dabi +147
przezyjmy to wspólnie jeszcze raz, jak swiat sobie dał splunąc w twarz przez zydowsko-chinski wirusik
#covid19 #covid #heheszki #dziendobry
#covid19 #covid #heheszki #dziendobry
Wszystko robione ekipami, zero samoróbstwa. System materiał+robocizna, 8% VAT na wszystko.
Metraż: 165m^2 (100+65). Poddasze będzie nieużytkowe, ale to żadna różnica na etapie SSO (ściana kolankowa 120cm, podniesiona pod przyszłą adaptację poddasza), dopiero później będzie różnica gdy odpadnie wykańczanie poddasza.
Bez garażu w bryle.
Koszty SSO: około 180 000 PLN, mam jeszcze kilka drobnych płatności.
Wychodzi 1090 PLN za m2 SSO, co zdaje się jest dość tanie (większość portali straszy cenami rzędu 1500-2000 za m2 przy obecnej bańce na materiały).
Przepłaciłem za:
- stal (4950zł za tonę, ***! ale na szczęście potrzebne mi było tylko stali za kilka tysięcy, więc przepłaciłem 3-4 tys PLN względem 2019, co nie jest dramatyczne jeszcze).
- drewno konstrukcyjne (1500 za m3, ***! jeszcze parę lat temu było 700 zł za m3 ^_^ przepłaciłem ok. 5 tysięcy PLN za wieźbę)
W zasadzie tyle, reszta materiałów oczywiście podrożała względem lat poprzednich, ale raczej "o inflację".
Więcej drewna na budowie nie będzie, ale będzie niestety styropian + blachodachówka i tutaj upatruję największych strat względem 2019.
Przy czym mogę sobie pozwolić na czekanie z ociepleniem ścian do końca 2022 roku (do wprowadzenia), więc może w listopadzie 2022 ceny styro już spadną.
Na pewno muszę przepłacić teraz, za ocieplenie podłogi (18cm EPS), sam materiał ~5000 PLN, więc co najmniej 2500 PLN psu w dupę.
Przepłacę też za dach (kilka tysięcy więcej za materiał - w 2022 wszystkie cenniki są x2 względem 2017) i to pomimo wyboru dość ekonomicznej blachodachówki. Tutaj kolejne ~5000 PLN straty i żal, że nie robię cementowej (ale mam za lekką więźbę na nią ( ͡° ʖ̯ ͡°))
Czyli za SSO przepłacę względem 2019 około 10 000 PLN, kupując część materiałów na bańce, i kolejne 10 000 PLN za SSZ.
Oczywiście szkoda tych pieniędzy, ale uważam, że historie o tym, jak budowa "podrożała dwukrotnie" są delikatnie mówiąc przesadzone i przy szacowanej cenie całości pod klucz (~500k PLN) nie są to jakieś zniewalające kwoty, które mogłyby zniechęcić do budowy domu.
Ps. nie będę robił wypasionego ogrodu, wykończenie zrobią znajomi Rosjanie za niską stawkę, mam w rodzinie elektryka i hydraulika, więc nie piszcie mi że nie dam rady za 500k ;))
Wasze opinie?
#nieruchomosci #budujzwykopem
@Bad_Wolf: 3 metry. Rura z gazem wzdłuż ulicy przy domu.
@TypowyZakolak: Przyjechała tylko trochę później.
Najpierw dostawa, później
@Bad_Wolf: O stary, to jak masz dostęp do ekipy budowlanej od teścia, to jaki sens jest porównywać się z kolesiem co musi bulić zawyżone stawki za robotników z ogłoszenia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jesteś poza konkurencją, to jasne. Jakbym miał znajomych budowlańców to też bym dużo taniej zrobił, no ale nie mam. I
@TypowyZakolak: na gazie tańsze, fakt jak policzysz same m3 (kWh) gazu. Jak mi na miesiąc na gotowanie szło 2,5m3 gazu za złoty coś to wydaje się, że tanio jak nic, tyle że opłat stałych miałem na 35PLN.
I już 40PLN się
@Bad_Wolf: Chyba, że zrobisz płytę gazową, to wtedy masz chyba ze 2x większą sprawność :) ja może taką zrobię. Jeszcze nie wiem.
No ja w mieszkaniu na zwykłej kuchence gotowałem dotąd za 60zł/2 miesiące na gazie (to z opłatami stałymi), mając piekarnik gazowy. Ale oczywiscie nie gotowałem codziennie, czasem jadłem w pracy. źle? :)
@TypowyZakolak: dlatego od początku się uśmiecham, że taniej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Za materiał musze zapłacić 23%. Robotę mam trochę taniej.
Więc nie nie wiem czy docelowo to by się nie zrównało.
Były tańsze oferty (najtańsza ekipa chciała 47k, ale chyba na czarno) - tylko wtedy VAT 23% na materiał.
Aha, pytałeś czy powierzchnia brutto/netto - liczę użytkową. Czyli masz 10m więcej i dałeś dobre 20% taniej, wypas :)
@TypowyZakolak: nawet się nie zbliżaj do płyty solgazu, to g jakiego mało.
@Bad_Wolf: Muszę jeszcze podrążyć temat, skoro takie rozbieżności wychodzą. Z ręką na sercu - ziomal płaci w pytę kasy za tę indukcję. On nie chciał, ale pańcia sobie zażyczyła :) Nie ściemniam z tym 120 zeta.
@TypowyZakolak: nawet więcej bo ja mam w każdym pokoju garderobę plus wejście, pralnię, spiżarnię (ok8m2) i techniczne ok 9m2 które nie wliczają się do użytkowej.
@TypowyZakolak: jak napisałeś fizyki się nie oszuka. 1m3 gazu to ok 11kWh. Tyle, że skuteczność przekazania energii w przypadku palnika to ok 30% w przypadku indukcji ok 95%.
Przy gazie jak używasz go tylko do kuchni trzeba policzyć całość razem z opłatami stałymi. Bo i tak trzeba to zapłacić. Prąd i tak musisz mieć.
Jak gaz
@TypowyZakolak: to tak licząc to ja podstawy mam 140m2 plus drugie tyle na piętrze minus schody 6m2( ͡° ͜ʖ ͡°)
U mnie dom 260 m2 (ale kubaturowo większy ponieważ ma dużo otwartej przestrzeni), budynek garażu (połączony z domem, ale w oddzielnej bryle) 100 m2. Czyli łącznie 360 m2. Zapłaciłem ok 450.000 zł. za stan surowy otwarty, budynek stoi na płycie fundamentowej. Okna - 36 sztuk, aluminium, szprosy, ciepłe parapety i montaż, niektóre okna akustyczne - ok 90.000 zł. Dach (właśnie dwa dachy bo garaż
Ja rozważam w zasadzie dwie opcje (bo pewnie wiesz, że w naszej okolicy jest zakaz paliw stałych jako podstawowego źródła ogrzewania), tj. gaz i prąd
na prąd mogę zrobić tylko tanie pc (chińczyk) typu sprsun ze sprężarką panasonic, wejdzie "moje ciepło" to może się załapię na 30% dopłaty z programu, wychodzi trochę drożej niż gaz na start (jakieś 4k drożej) tylko awarie takiej PC to już
@tweoczyzielone: Dziękuję, ale kolega @Bad_Wolf zniszczył rzeczywistość swoimi :) to dopiero wypas ceny! Dzięki za swoje koszty, widzę niemniej, że to duży dom więc się nie dziwię, że drożej :) Chyba u Ciebie nie można liczyć 8% VAT na materiał, prawda? Bo chyba od 300m2+ już nie można