Aktywne Wpisy
wykop +20
Dzień dobry, Wykop! Mamy dla Was dwie wiadomości! (ツ)
1. Odpowiedzieliśmy na Wasze ostatnie zgłoszenia i wprowadziliśmy kilka poprawek, które powinny umilić korzystanie z Wykopu:
- w przeglądarce Firefox naprawiliśmy „skaczący” formularz komentarzy,
- wprowadziliśmy również poprawki do automatycznego ukrywania długich wypowiedzi z opcją "pokaż więcej",
- usprawniliśmy wklejanie zdjęć,
1. Odpowiedzieliśmy na Wasze ostatnie zgłoszenia i wprowadziliśmy kilka poprawek, które powinny umilić korzystanie z Wykopu:
- w przeglądarce Firefox naprawiliśmy „skaczący” formularz komentarzy,
- wprowadziliśmy również poprawki do automatycznego ukrywania długich wypowiedzi z opcją "pokaż więcej",
- usprawniliśmy wklejanie zdjęć,
fhgd +88
oddajmy wszystko w ręce korporacji, co złego może się stać?
nawet nie wiem za co mnie zablokowali, nie podali powodu, ale mogę się 'odwołać' xd
#zalesie #patologia #gorzkiezale
nawet nie wiem za co mnie zablokowali, nie podali powodu, ale mogę się 'odwołać' xd
#zalesie #patologia #gorzkiezale
Przepisuję swoją grę w warcaby z C++ do Javy (C++ znam całkiem nieźle, a Javy dopiero się uczę). W klasie Board mam metodę
Piece& at(const Field& field);
która przyjmuje pole i zwraca mi referencję do bierki, która na nim stoi, dzięki czemu mogę zrobić
at(field) = piece;
Jak to zrobić w Javie? Wmówili mi, że tutaj wszystko jest zwracane przez referencję, ale chyba jednak nie bo
Piece at(final Piece piece);
nie działa, zwraca błąd
error: unexpected type
required: variable
found: value
więc wygląda na to, że wynikiem funkcji jest wartość, a nie referencja.
Co to Piece& parser Javy oczywiście nie wie.
Wytłumaczy mi ktoś w końcu jak to jest z tymi referencjami? :>
#programowanie #programujzwykopem #java #javatochoroba
@kulisz: Tak sądzę.
@U_mnie_dziala
@Onoki: ta linijka jest na moje bez sensu.
private Piece pop(Field field) { // <- to ścierwo nie działa
Piece retval =
To wszystko wyjaśnia.
@an21: Bardzo zgrabnie obszedłeś mój problem, dziękuję... Ale jak sprawić, by funkcja at mogła być L-wartością, tak jak w C++? Da się to w ogóle zrobić?
@Onoki: Nie.
A mógłbyś jeszcze zwrócić uwagę, czy tę deklarację tablicy
private Piece[] board = new Piece[64];
napisałem tak, jak powinna być napisana? Moim celem jest stworzyć tablicę referencji do obiektów typu Piece, która ma 64 pola i na początku do każdego przypisane jest null.
@an21 @Yahoo_ @U_mnie_dziala:
Bardzo dziękuję wam za pomoc, jesteście super! :D Gdybyście mieli jeszcze jakieś uwagi albo dobre rady piszcie śmiało, biorę wszystko z pocałowaniem ręki. :>
PS co robi funkcja pop, bo nie do końca łapię?
@Onoki: Po c--j ten tag?
Nie przepisuj apki słowo w słowo, napisz od zera i niech tylko algorytmy będą te same.
Funkcja pop zdejmuje pionek z szachownicy (więc w miejsce, w którym stał podstawiam null) i zwraca go.