Wpis z mikrobloga

Musiałem sobie zrobić trochę przerwy od papryczek, bo szczerze mówiąc miałem już przesyt ostrości po dość aktywnej końcówce sezonu 2021.

Aczkolwiek trzeba się powoli brać za przygotowania do sezonu 2022 i znów rozruszać tag #chilizgobim

W przyszłym tygodniu będę pewnie kompletować odmiany na nowy sezon, zaś sam wysiew planuję na przełomie stycznia i lutego. Wiadomo, że późno, ale u mnie zawsze jest późno, bo jednak ciężko mi poświęcić kolejny miesiąc z roku na papryczki ( ͡° ʖ̯ ͡°)

A czy Wy już zdecydowaliście jakie odmiany będziecie uprawiać w tym roku? Może ktoś już zaczął sezon?

Żeby post nie był taki ogólnikowy to w załączeniu zdjęcie zebranej przeze mnie w październiku papryczki odmiany Giant Black Naga.

Jest to odmiana o ekstremalnej ostrości (>1,1kk SHU), co widać zresztą na pierwszy rzut oka :D
Niestety nie jest najprostsza w uprawie, kapryśnie i długo kiełkuje, potem rośnie dość wolno, ale owoce zawiązuje bardzo opornie, a jak już zawiąże to niezbyt wiele na krzaku i dojrzewają one do późnej jesienie. Tak przynajmniej wynika z moich doświadczeń z tą odmianą.

---

https://www.instagram.com/chili_z_gobim/
https://www.facebook.com/Chili-z-Gobim-102848334580501

---

#chili #chilihead #papryka #papryczki #ogrod #ogrodnictwo #warzywa #hobby #zainteresowania #domowyogrod #uprawa #uprawiajzwykopem #ostrezarcie #rosliny #botanika #rolnictwo #jedzenie #gotowanie #ostresosy #uprawiajzwykopem
gobi12 - Musiałem sobie zrobić trochę przerwy od papryczek, bo szczerze mówiąc miałem...

źródło: comment_1641752970PWPRJ67YhZEpaef1K4QkBk.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@gobi12: Dużo spożywasz takich ostrych papryczek w ciągu tygodnia, chodzi mi o to czy nie masz później jakiś problemów ze zgagą albo bóle brzucha
  • Odpowiedz
@Dy8ala94: Surowych w całości? To tylko w szczycie sezonu lipiec-listopad ze 2-3 razy w tygodniu. Ale dużo używam jako suszonych, mrożonych, sosów, wędzonych itd.
  • Odpowiedz
@gobi12: Pytanie: Carolina Reaper zawsze działa z opóźnionym zapłonem? Dwa raz w życiu jadłem. Raz samą papryczkę, a drugi raz próbowałem w formie pasty do kebaba. Za każdym razem zajebisty ból brzucha, jakby mi miało bebech przepalić na wylot był po około 15-20 minutach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
ból brzucha, jakby mi miało bebech przepalić na wylot był po około 15-20 minutach (


@rolnik_wykopowy: Tak, jeżeli masz predyspozycje do tego, żeby Cię brzuch bolał po najostrzejszych odmianach to on występuje kilka, kilkanaście minut po spożyciu.

Co ciekawe część papryczek także w ustach dopiero po kilku chwilach daje kopa z ostrości.
  • Odpowiedz
@gobi12: W sumie dopiero Carolina mnie tak sponiewierała. Wcześniej jadłem dość często na ostro i to sosy po których się płacze. Może to moje mylne wrażenie, ale Carolina nawet tak w ryło nie pali, co szarpie bebechem.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@gobi12: ja już niemal gotowy do sezonu ( ͡° ͜ʖ ͡°) ziemia kupiona, pojemniki wyczyszczone, nowy growbox w trakcie budowy ( ͡° ͜ʖ ͡°) teraz najbardziej czekam na Pana Listonosza od listem od Ciebie ()
  • Odpowiedz