Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
#linux #ftp
Poleci ktoś klienta ftp gdzie da się wymusić sprawdzenie sumy kontrolnej pliku po uploadzie? Serwer FTP z którym się łączę wspiera na pewno MD5.
Uświadomiłem sobie przez weekend że połowa plików które wrzucałem na serwer Filezillą jest uszkodzona ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@wykopyrek: nie wiem czy mają ten sam rozmiar bo nie mam już dostępu do oryginalnych plików xD w każdym razie "7z t" failuje i nie da się archiwum rozpakować
  • Odpowiedz
Poleci ktoś klienta ftp gdzie da się wymusić sprawdzenie sumy kontrolnej pliku po uploadzie? Serwer FTP z którym się łączę wspiera na pewno MD5.

Uświadomiłem sobie przez weekend że połowa plików które wrzucałem na serwer Filezillą jest uszkodzona ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@plusujemny: Na start nie korzystaj z ftp tylko z jakiegoś sftp. Po za tym podmontuj sobie ten zasób ftp w shellu albo w gui, wejdź tam z shella
  • Odpowiedz
no jak się mylę? Ile miałeś sytuacji, że transfer popsuł pliki, ale rozmiar został oryginalny?

@wykopyrek: a beirzesz pod uwagę, że filesystem albo dysk mógł niepoprawnie zapisał pliki? Bo takie sytuacje już miałem i plik był wypełniony nullbyte. Inny przykład to jak zgrywałem obraz z kości ROM i z jakiegoś powodu miałem zakłócenia przy zczytywaniu. Dump kości miał idealny rozmiar ale suma kontrola dumpu już nie ( ͡° ͜
  • Odpowiedz
a beirzesz pod uwagę, że filesystem albo dysk mógł niepoprawnie zapisał pliki? Bo takie sytuacje już miałem i plik był wypełniony nullbyte. Inny przykład to jak zgrywałem obraz z kości ROM i z jakiegoś powodu miałem zakłócenia przy zczytywaniu. Dump kości miał idealny rozmiar ale suma kontrola dumpu już nie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Kryspin013: mówimy o wrzucaniu plików na serwer. Rozwiązywanie problemów zaczynasz od rzeczy,
  • Odpowiedz
mówimy o wrzucaniu plików na serwer.

@wykopyrek: serwer chyba ma jakiś filesystem pod spodem? To co ci opisałem to nie jest odległy problem. Sypnał mi się tak btrfs podczas pracy na dwóch systemach i kiedyś raz ext4.

Rozwiązywanie problemów zaczynasz od rzeczy, które prawie na pewno miały
  • Odpowiedz
Zwyczajnie rozmiar plików nawet co do bajta nie potwierdza ci w żaden sposób integralności danych

@Kryspin013: gros problemów z integralnością to brakujące dane. Dlatego o to zapytałem najpierw.
  • Odpowiedz
  • 0
@Kryspin013: z rsynca (przez backintime) to akurat korzystam do regularnego backupu w inne miejsce, ale akurat nie tych plików xD
Polecisz jakieś gui do podmontowania SFTP? Normalnie używam rclona, ale w sumie nie wiem jak tam kopiuję plik przez file managera jakie opcje są pod spodem używane.
Filezilla umożliwia transfer po SFTP ale znowu - nie wiem czy pozwala na transfer ze sprawdzaniem sum kontrolnych (chyba nie).

W ogóle to
  • Odpowiedz
Polecisz jakieś gui do podmontowania SFTP?

@plusujemny: nie, jak musze to korzystam z rego co środowisko graficzne oferuje czyli jakiś tam zwykły menedżer plików w linuksie

W ogóle to jak rsync liczy sumę kontrolną po stronie serwera, muszą być na serwerze zainstalowane odpowiednie programy i serwer musi użytkownikowi pozwolić na dostęp do nich, czy wystarczy mieć poinstalowane wszystko po stronie klienta?

@plusujemny: po stronie serwera musi być tylko
  • Odpowiedz