Wpis z mikrobloga

@Vvam: nie no można, ja wiem że heheszki i ja kolegi OPa nie atakuje tylko narzekam na taka mentalność. Żeby nie było. Po prostu jest mi tak zwykle, po ludzku, szkoda tych ludzi. Bo sam miałem kredyt którego nie chciałem brać ale sytuacja życiowa i najbliższa osoba mnie do tego zmusiły więc ja wiem co tacy ludzie czują. Najzwyczajniej na świecie im współczuję. A teraz możecie ze mnie szydzić że nadal
@europa przecież to było grane niemal dekadę temu... Jestem w stanie zrozumieć takich dwudziestoparo latków albo młodszych, którzy bawili się wtedy zabawkami. Ale stare konie 30+ i więcej które miały podejście yolo, jakoś to będzie, to beton o twardości B75
Jestem w stanie zrozumieć takich dwudziestoparo latków albo młodszych, którzy bawili się wtedy zabawkami.

@websterpl1: Czemu? Podstawowa wiedza o finansowej prawie-apokalipsie sprzed zaledwie 14 lat ich nie obowiazuje? Bez jaj xD
@websterpl1: znak naszych czasów. Ludzie są jak dzieci, minimum odpowiedzialności, państwo pseudoopiekuńcze, bezstresowe wychowanie etc. I potem tak się dzieje. Następne pokolenie pewnie będzie jeszcze bardziej lekkomyślne i naiwne. Jednak z wiekiem dochodzę do wniosku że zamiast beztroskiego dzieciństwa lepiej dostać od życia po dupie na start to potem będzie łatwiej żyć.
@kiedysbedetuplatynka: podziękuj obecnemu i wszystkim innym rządom za brak nauczania o podstawach ekonomii i życia w społeczeństwie w
@kiedysbedetuplatynka: a Ty dalej z rodzicami mieszkasz czy rodzice kupili? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Beka to z ludzi którzy #!$%@?ą takie głupoty. 95% kupujących mieszkania to ludzie młodzi którzy wynoszą się od rodziców na swoje. Roczniki największego boomu ('89 czy późniejsze) często są już po ślubach i idą na swoje. Tych których stać na 5 mieszkań to nie biorą na nie kredytów, wszystko idzie gotówą
@kutafonixor: ano, na inwestycji gdzie kupiłem mieszkanie (na tfu kredyt ( ͡° ͜ʖ ͡°)) jest "inwestor", który wziął za gotowe 15 mieszkań i 20 miejsc w garażu podziemnym (°° #!$%@? ile trzeba mieć mamony na takie coś
@SOIOWER: No tak, wykopki myślą że inwestor bierze 5 mieszkań w kredyt i przez to oni nie mogą kupić mieszkania. A prawda jest taka że kredyty biorą ci których nie stać na kupno mieszkania za gotówkę (czyli taki Ty czy ja). W końcu trzeba gdzieś mieszkać. Zresztą każdy kto kupił mieszkanie choćby 3 lata temu i tak jest do przodu. Nie wiem jak w innych miatach ale w mieście wojewódzkim w
@kutafonixor: nie wiem jaka zdolność czy jakie dochody trzeba mieć żeby wziąć w ogóle 5 mieszkań czy choćby 3 w kredyt :D pochodzę z małego miasta gdzie jest sporo pieniędzy(zagłębie meblowe) i tco chwilę się widzi, slyszy że ten kupił mieszkanie, tamten ma mieszkanie we Wrocławiu, ten ma 2 mieszkania we Wrocławiu itp. jestem niemal pewny, że nikt z tych "bogatszych" się nie bawi w żadne hipoteki
@SOIOWER: zgadzam się, na więcej niż jedno mieszkanie decydują się ludzie którzy mają nadmiar gotówki i nie mają co z nią robić ale na wykopie jest narracja że biznesmeni "pakują się po same kule", nieświadomi konsekwencji podnosienia stóp procentowych. Przecież kredyt sam w sobie jest drogi, branie mieszkania na kredyt to jednak dodatkowy koszt który musiałby się zwrócić, a jaki byłby zysk jeśli trzeba by oddać drugie tyle do banku po