Wpis z mikrobloga

opis maksymalnej temperatury nie dotyczy wytrzymałości na atmosfery tylko na temperaturę

@zgreddo: im wyższa temperatura tym wytrzymałość spada - jeżeli złączki przy 30 stopniach wytrzymują ciśnienie dziesięciu atmosfer to wiadomo, że przy 31 stopniach ich wytrzymałość będzie mniejsza niż 10 atmosfer. O ile mniejsza tego nie jestem ci w stanie powiedzieć. Temperatura ma znaczenie to na pewno. Czy te złączki wytrzymają jedną atmosferę przy pięćdziesięciu stopniach? Myślę, że z palcem w
jaki sens jest tej prowizorki?

@turok2016: nie chciała mi się instalacja odpowietrzać, jak na razie działa całkiem nieźle. Chodziło o spowolnienie przepływu wody tak aby powietrze miało czas na wypłynięcie z niej do góry. Kombinowałem różne układy na cieńszych rurkach ale nurt wody zawsze porywał powietrze za sobą. Zwiększona średnica powoduje to, że woda płynie wolniej i bąbelki powietrza mogą się wydostać w stronę odpowietrznika.
"Wiele obiektów wzniesionych przez architekta i niezależnego projektanta Bergholta Grim­walda (Bezdennie Głupiego) Johnsona zapisano w kronikach Ankh-Morpork, często w rubryce z nagłówkiem „Przyczyna zgonu”. Był on — jak zgadzała się większość — geniuszem, przynajmniej jeśli zdefiniować to słowo w sposób możliwie szeroki. Z pewnością nikt inny na świecie nie potra­fiłby stworzyć mieszanki wybuchowej ze zwykłego piasku i wody. Dobry inżynier, jak zawsze powtarzał, powinien być zdolny do wszystkiego. I on w samej
Czy te złączki wytrzymają jedną atmosferę przy pięćdziesięciu stopniach? Myślę, że z palcem w dupie a tylko tyle od nich wymagam. Nie będę na nich gotował wody na herbatę.

@FejsFak: a powiedz jakiej wysokości masz budynek? Jaka jest różnica poziomów najwyższego punktu ogrzewania, i najniższego?
Jakieśtam ciśnienie statyczne w obiegu musi być, powiedzmy 0.5bar przynajmniej by się nie zapowietrzało. I skutecznie zamykało odpowietrzniki automatyczne. Mierząc to w najwyższym punkcie, gdzie ciśnienie