Wpis z mikrobloga

@TheMoonTheMoon: j----e conio.h, brak znajomości posixowego getchar(), niestandardowa definicja main, gwarantowany undefined behaviour przy overflow inta (który nie jest potrzebny signed bo nie będziesz miał nigdy liczby ujemnej w/g definicji zadania), polska nazwa zmiennej, var++ zamiast ++var jest nieoptymalne, brak jakiejkolwiek kondycji kończącej program, początkowa wartość zmiennej zależna od linii poleceń, rekurencja nie jest ogonowa, więc kompilator ma pełne prawo wyczerpać ci stos i w-----ć program. u mnie też byś
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@emotet: inaczej nie - wiadomo jak długo ma działać. Przecież nikt nie będzie klikał tysiące razy klawisza.. Wg powinno być zaliczone o ile spełnia wymagania zadane w treści zadania.
Zadania robione na konkursy algorytmiczne też wykonują się jakiś czas i nikogo nie interesuje że wywala się po 10s ważne aby wynik był poprawny (ustawione limity procesor i czas cpu etc.)
  • Odpowiedz
  • 0
@nandrolone: poprawnie napisany kod dla tego zadania zadziała dla każdej liczby, może zająć mu to dużo czasu ale zadziała. Kod OPa nie zadziała dla dowolnej liczby bo w pewnym momencie się wysypie.
  • Odpowiedz
  • 0
@nandrolone: bardzo dobrze moim zdaniem że za takie rzeczy prowadzacy nie zaliczają, gościu ogarnie co jest źle i może zapamięta. W przeciwnym wypadku będzie tak jak tutaj - 70 komentarzy programistów 15k licytujących się na standardy C++ I ani razu nie podających poprawnej odpowiedzi
  • Odpowiedz
  • 1
@emotet: ja po prostu myślę inaczej masz wykonać treść zadania i tyle. Sposób napisania jest nieistotny skoro działa i zwraca to o co prosił twórca zadania. Aczkolwiek nauczyciel powinien zaliczyć i wyjaśnić dlaczego tak nie pisać a nie olać skoro działa. Trochę słabo.
  • Odpowiedz
@emotet: a o integer overflow słyszał?

Każdy program działa w kontekście jakichś założeń, nie ma uniwersalnie „dobrych” programów.
  • Odpowiedz