Wpis z mikrobloga

Podsumowanie #zbieramnatesle za rok 2024

Przez ostatni rok, nadal regularnie dokupowałem akcje Tesli. W całym 2024 roku dokupiłem kolejne 138 i pół akcji, w średniej cenie 239 USD za sztukę, dzięki czemu na koniec 2024 roku miałem dokładnie 639 akcji Tesli.

Tym samym, dzięki cenie 404.84 USD za akcję, wszystkie moje akcje były na koniec 2024 roku warte dokładnie: 1 060 640.32 PLN

Strategia: Regularne dokupowanie, co miesiąc, tak długo dopóki wieżę w potencjał firmy do wzrostu
Liczba dni od początku inwestycji: 2079 dni (5 lat, 8 miesięcy, 2 tygodnie i 1 dzień)
Łączny koszt inwestycji: 317 629.27 PLN (z czego 42% w tym roku)
Średnia cena zakupu: 121.69 USD (239 USD, w samym 2024r.)
Zysk: 743 011 PLN
Suma uzbierana na podatek belki: 142 724 PLN (178 Bombelków, tj. 178 świadczeń 800+)
Liczba Tesli, które mogę za to kupić: 6.33 sztuk Tesli Model 3, albo 5.56 sztuk Modeli Y

Liczba Modeli Y, które mógłbym kupić w wymarzonej konfiguracji: 3.34 sztuk*

Rozkład akcji względem rachunków maklerskich
- 261 w mBanku na eMaklerze
- 98 w mBanku na eMaklerze IKZE (poczytaj o IKZE, jeżeli nie wiesz co to)
- 280 w Interactive Brokers (dla ciekawych: jak przenieść akcje z mBanku do IBKR)

FAQ:

Czemu do cholery jeszcze nie sprzedajesz? Zwariowałeś?

Po pierwsze, od początku akcji parę lat temu, pisałem, że nowego auta nie będę potrzebował przez następnych kilka lat.

Po drugie, prawie 4 lata temu pisałem, że z powodu postępów Tesli z autonomią i ogromnym potencjałem na dominację rynku Robotaxi, nie planuje sprzedawać akcji. W między czasie AI zrobiło ogromne postępy, a Tesla dodatkowo zaczęła pracować nad robotem Humanoidalnym, który w mojej ocenie nadspodziewanie szybko sprawi, że Tesla w ciągu najbliższych paru lat, powinna stać się największą firmą świata (To nie jest porada finansowa)

Kiedy w końcu kupisz tę Teslę?

Żeby się nie powtarzać, odpowiadałem na to tutaj

Wszystko w akcjach jednej firmy? Czy to jest rozsądne?

Generalnie, jeżeli chodzi o dywersyfikację, to mam podejście jak Warren Buffet, czy Peter Lynch.

Kiedy planujesz sprzedać swoje akcje?

Na razie nie zanosi się na to. Tutaj dwie dużo mądrzejsze ode mnie osoby, ładnie omawiają potencjał Tesli na najbliższe kilka lat. W mojej ocenie (i według zapowiedzi), w tym roku Tesla wystartuje ze swoim robotaxi, co powinno stanowić punkt zwrotny w historii firmy.

#zbieramnatesle #tesla #samochody #elonmusk #modely #gielda #januszeinwestowania #inwestowanie #oszczedzanie #ike #ikze #inflacja
anonimowy_programista - Podsumowanie #zbieramnatesle za rok 2024

Przez ostatni rok, ...

źródło: zbieramnatesle2024

Pobierz
  • 106
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nową Teslę Model 3, po dopłacie rządowej "Nasze Auto" da się obecnie kupić za 144 900 PLN,

Się pozmieniało trochę, od kiedy ostatni raz patrzyłem.
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista żałuję, że nie wszedłem w Teslę jak ty i jeszcze powinienem wszystko w nią dać, ale nie mam środków co ty. Jednak dzięki tobie coś zarobię, sam planuję wypłacić Teslę za 50 lat jak będę na emeryturze.

Samą Teslę mam w dupie i nie interesuję się ich najlepszą na świecie jakością, bardziej doceniam geniusz Elona Muska, to że dzięki niemu nic nie robiąc biedacy mogą zarabiać. Chociaż jakbym pracował 20h
  • Odpowiedz
gdzie najlepiej kupowac? Revolut? Mbank?

@janusz-lece: dla prostoty i poczucia bezpieczeństwa, imo mBank albo inny bank z biurem maklerskim.

Myślę, że wiele osób początkujących może czuć dyskomfort trzymając kasę w Revolucie, gdzie w razie problemów, nie bardzo nawet jak masz przejść się do ich placówki by coś
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista:

Dzięki za wpisy, kontynuuj to co robisz ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A tak szczerze, to kiedyś śledząc te wpisy zacząłem się interesować inwestowaniem. Nie chcę się bawić w naśladowanie, dlatego akcji Tesli na dany moment nie posiadam. Niemniej bardzo fajnie widzieć kogoś konsekwentnego i nie traktującego tego typowo jak ruletki
  • Odpowiedz