Wpis z mikrobloga

Mam GTX 1060 pic rel z systemem "Zero RPM", zauważyłem jednak że karta dostaje czasem p-------a i w kółko uruchamia / zatrzymuje wentylatory (kilka sekund wyłączone -> startują na sekundę -> kilka sekund wyłączone). Rozumiem że zwalił się kontroler obrotów albo jakiś czujnik?

#komputery #pcmasterrace #kartygraficzne
L3gion - Mam GTX 1060 pic rel z systemem "Zero RPM", zauważyłem jednak że karta dosta...

źródło: comment_1641150307KI9HL4hQZx0neGiBAIpwVY.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@L3gion: może to być chlodzenie ktory uruchamia się np przy 50*C, ja tak mam, wiatraki odpalaja sie przy określonych stopniach i bywały takie gry, ze temp wahała się miedzy 48-50 i podobnie to wygladalo. Wiatrak startował, wyłączał się, startował etc.
  • Odpowiedz
@trep_warrior: Ale ja rozumiem o co w tym chodzi. Ale jak zamiast być wyłączony cały czas to ciągle startuje co parę sekund i od razu się zatrzymuje irytująco stukając to co innego.
  • Odpowiedz
@L3gion: palit/gainward tak ma, zerknij na temperature karty, kiedy sie to dzieje, prawdopodobnie balansujesz podczas grania na granicy temperatury zalaczenia wentylatorow. Dla mojego palita 1070 to jest 63 stopnie, 1060 chyba miala 55 stopni.
  • Odpowiedz
@L3gion Sprawdź czy w bezczynności karta np nie zbija zegarów vram. Czesty przypadek w odniesieniu to dolegliwości, którą napisałeś. Może jakiś program pobudza kartę?
  • Odpowiedz
@tomn2o: Pewnie to to. Choć jak ustawiłem na stałe obroty np 30% to dalej co jakiś czas wentylatory zwalniają do zera i startują na nowo... Temperatury przy graniu w np FurMark są git więc tragedii nie ma.
  • Odpowiedz
@Paprycek: mozna ustawic recznie krzywa wentylatorow w msi afterburner, ale w praktyce bedzie karcie odbijalo nadal, tylko w innej temperaturze:-) ja sie poddalem z moim gtxem i mam wentylatory na 20% ustawione na stale do okolo 50 stopni.
  • Odpowiedz
@L3gion: Te wentylatory jak startują, to działają na 100% obrotów nawet jak ustawiasz obroty ręcznie? Jak tak, to możliwe że masz uszkodzony jakiś element na karcie który leci po drodze do GPU, bo GPU ma wbudowany PWM sterujący pracą wentylatorów.
Często te uklady padają w GPU i wtedy obajwem tego jest praca wentylatorów na 0 lub 100% obrotów.
  • Odpowiedz
  • 0
@trep_warrior: Ale ja rozumiem o co w tym chodzi. Ale jak zamiast być wyłączony cały czas to ciągle startuje co parę sekund i od razu się zatrzymuje irytująco stukając to co innego.

@L3gion Może są po prostu wahania temperatury w granicach w jakich się odpalają i dlatego tak się dzieje.
  • Odpowiedz