Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 146
Old wine = old cork

Old cork = risk of crumble

Risk of crumble =cork in wine

Cork in wine =unhappy customer who spent 15k

Then factor in the fact by ruining the bottle. Some dodgy arsehole cant steal it. Put in some 5.99wine and then try sell it for 15k afterwards. You know... because the world is full of scamming arseholes.


https://www.reddit.com/r/Damnthatsinteresting/comments/ru52iy/opening_a_15000_bottle_of_petrus_1961_with_heated/hqwy6o0?utm_medium=android_app&utm_source=share&context=3
  • Odpowiedz
@cheeseandonion: wytłumaczy mi ktoś po co takie cyrki? W opisie jest napisane, że robi się to po to aby korek pozostał nienaruszony... ale po co? butelka jest zniszczona, fragment szkła może wpaść do środka... nie rozumiem po co się to robi...
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 642
@adhonores: jest bo korek smak odda jak wpadnie i tego nie przefiltrujesz

@t__r: a jak wino leżakuje w butelce i cały czas ma styczność z korkiem to na pewno on nie oddaje smaku xD
  • Odpowiedz
  • 29
@Kismeth: wino leżakuje w poziomie, żeby korek był cały czas mokry. Jeżeli trzymasz w----y czy jakikolwiek inny, mocny a-----l to wtedy butelka musi stać bo a-----l niszczy korek. Suchy korek od wina sprawi, że przy otwieraniu korkociągiem rozpadnie się na wiórki i zanieczyści całe wino.
Korek może mieć w sobie różne pasożyty i drobnoustroje i przypadkowe zjedzenie kawałka może spowodować zatrucie pokarmowe.
Dużo producentów wina, tych droższych również, stosuje korki
  • Odpowiedz
Dużo producentów wina, tych droższych również, stosuje korki kryształowe lub nakrętki twist-off takie jak w wódce


@naut: ja nadal nie rozumiem, czemu te metalowe nakrętki to nadal nie jest standard. XD Nienawidzę użerania się z korkami, wina z nakrętkami po prostu odkręcam, a jak chcę schować, bo np. nie wypiłem całości, to zakręcam i chowam do lodówki, a nie użeram się z wbijaniem korka na powrót.
  • Odpowiedz