Wpis z mikrobloga

Obejrzałem wypowiedź potężnego Dona Borleone, obejrzałem wypowiedź tego siedemnastoletniego Ćwiąkały.

To są dwa inne poziomy, to są dwa inne levele, to są dwie inne, powiedziałbym, półki jakościowe.

Ćwiąki zaprezentował się jako rzemieślnik, jako wyrobnik, jako, powiedziałbym, technokrata.

Tymczasem nasz skromny chłopak z Dębicy pokazał że jest kibicem, że jest człowiekiem, że jest patriotą.

Co z tego, że jakiś Brazylijczyk wysłucha tej technokratycznej mowy Ćwiąkały w jego języku. Ona dotrze do jedynie jego umysłu. Ale słowa Borasa, mimo że wypowiedziane po polsku, dotrą do jego serca.

Ważne jest też otoczenie, ważny jest kontekst, ważne jest, powiedziałbym, tło wypowiedzi. Chłód i minimalizm domowego studia Ćwiąkały to nie to samo, co przepełnione urokiem tajskich dziewczyn egzotyczne ogrody palmowe i baseny. A zauważcie, z jakich nizin społecznych zaczynał nasz dębicki mejwen by nadawać spod tych palm! Ojciec był zaledwie dyrektorem teatru.

Podsumowując, dobrych komentatorów jest w Polsce sporo. Jest Szpakowski, jest Hajto, jest Ćwiąkała. Ale mejwen - on jest tylko jeden.

#borek #kanalsportowy #reprezentacja #mecz #sousa #pilkanozna
kazik34 - Obejrzałem wypowiedź potężnego Dona Borleone, obejrzałem wypowiedź tego sie...

źródło: comment_1640720483Gmo0zDyTpoIwjDt5x2Foxb.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kazik34: JA powiem tak. Mati Borek powiedział z serca. Nie silił się na jakieś wyniosłe porównania prawda, na jakieś słowne parabole i inne przerzutnie językowe. Wiedział, że odbiorcą jego słów jest polski kibic piłkarski. Z brakami zarówno w wykształceniu jak i uzębieniu. Ledwo wiążący koniec z końcem, a jak jeszcze wypadnie mu mecz reprezentacji w miesiącu to by kupić bilet w-------a same zupki chińskie przez kwartał by uzbierać wystarczającą kwotę.
  • Odpowiedz
@kazik34: Borek to teraz taki populista się zrobił ale fakt gadkę ma dobrą ja chciałbym go wpuścić do szatni reprezentacji przed meczem z Rosją jakby walnął mowę motywacyjną to 3 pkt pewne
  • Odpowiedz
Mati Korek i jego "w domu się nie przelewało". Stary dyrektor teatru wysyłał go na wakacje z Arturem Barcisiem. XD

@Shatter: to tak jak Hamilton, który "klepał biedę i godnie ją znosił". Prawdziwej biedy ani jeden, ani drugi nie widział, ale zawsze fajnie robić z siebie męczennika ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz