Wpis z mikrobloga

Mam problem z #sosczosnkowy
Jestem mega cebulą i wole zrobić samemu niż kupować w sklepie ale mam problem z rozdrobnieniem czosnku.
Jak zrobić dobry sos z jednolitą konsystencją?
Używałem rozdrabniarkę do czosnku ale nie zdała egzaminu.
Czosnek zostaje w grudkach i nie wiem jak zrobić dobry sos.
Jakieś porady?
#protip #kuchnia #gotujzwykopem
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@GG99: zgniataj czosnek nożem(bokiem noża) na desce, posiekaj, znowu zgnieć, posiekaj i będzie git :P ciężko bez żadnego elektrycznego urządzenia zrobić taką super papkę :P
  • Odpowiedz
@GG99 to nie chodzi o bycie cebulakiem. W sklepie to mozesz sobie kupić jakąś napchana chemią papkę. Dobry sos to sos robiony w domu, świeży. Wyciskarka do czosnku musi byc ciężka i swoje kosztować. Min 30 ziko bo inaczej nie wycisniesz dobrze.
  • Odpowiedz
  • 14
@Hellicon dokładnie tak. Ale to nie może być na kupnym jogurcie. OP musi najpierw kupić cielaka, wychowac go a potem wydoic. Następnie zrobić naturalny jogurt i dopiero wtedy można robić sos czosnkowy
  • Odpowiedz
@czuczer To by nie było zgodne ze sztuką. Cielak nie może się wychowywać w p0lsce bo będzie dawał kwaśne mleko. Krowa musi być Japonii, najlepiej z Honsiu. Dojenie o pełni księżyca.
  • Odpowiedz
@GG99: Nic nie czuć. Zawsze robię czosnkowy w ten sposób, dobrze wymieszam i jest super. Ewentualnie możesz go potraktować jeszcze moździerzem jak masz wątpliwości, ale dla mnie bardzo drobno starty jest super i nic nie czuć.
  • Odpowiedz
@Mirkosoft: Masz jakiś sprawdzony przepis? Dopiero czytam o nim i widzę różne wersje z białkiem( ͡° ͜ʖ ͡°) i bez. No i ogólnie proporcje jeśli masz jakieś stałe, no chyba że na oko robisz.
  • Odpowiedz