Wpis z mikrobloga

Byłem dziś u mireczka @stolek_krk wymienić akumulator.

Wszystko zrobione bardzo profesjonalnie, wymiana za darmo, do tego pomiar parametrów przed włożeniem, wyczyszczenie mechaniczne klem/styków, spryskane jakimś szprejem, podpięcie, potem adaptacja do komputera samochodu i jeszcze test/pomiary pod obciążeniem. Tak więc jak ktoś ma problem z aku - bardzo polecam tego allegrowicza! (byłem osobiście, ale też robią podmiany mobilnie). Jest specem w tej dziedzinie.

#krakow #mechanikasamochodowa
marcelpijak - Byłem dziś u mireczka @stolekkrk wymienić akumulator. 

Wszystko zrob...

źródło: comment_1640713754oC1RkOL0HlArY8CPMInHWf.jpg

Pobierz
  • 101
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dolan: nie jestem osobą biegłą w tematyce konstrukcji układów elektronicznych wykorzystywanych w motoryzacji i sposobu ich działania, ale uważam, że poprzez adaptację (którą notabene ostatnio sam robiłem, gdyż 15 letni OEM akumulator wyzionął ducha) wybierasz typ baterii (czyli czy jest to AGM, czy zwykły SLA) oraz pojemność i na podstawie wprowadzonych przez ciebie danych układ DME reguluje pracę alternatora, czyli proces doładowywania uwzględniając dotychczasowe zużycie akumulatora.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@DamianDamian334: przecież gościu napisal, ze musiał zaprogramować samochód pod nowy akumulator.
Samochody nowe po 2012 najczęściej mają inteligentne ładowanie i musisz w kompie wpisać pojemność, typ i nawet producenta akumulatora.
Jak sobie kwasiaka na AGM zmienisz to go rozdupcy itp.
Tu jest problem, d-------s sie, ze nie zrobił sam, ale sam bez kompa też byś tego nie ogarnął.

Poza tym skoro ktoś oferuje ci darmowa usługę to wolisz sam się
  • Odpowiedz
@Dolan: chociażby w większości audi i vw trzeba robić adaptację. Inaczej świruje ładowanie i ECU odłącza moduły w samochodzie. I to nie jest żaden mit. Teraz to w zasadzie każde zaawansowane elektronicznie auto ma adaptację.
  • Odpowiedz
@stolek_krk: aa no to chyba, że tak. Co powiesz ogólnie o aku - co dzisiaj warto łykać? Słyszałem, że varta i bosch to jedna fabryka i jeden syf, centra się z-----a, o innych zapach nie mówię...?
  • Odpowiedz