Wpis z mikrobloga

Mirasy, stoję przed wyborem sposobu ogrzewania domu. Czy ktoś z was ma rozwiązanie gaz ze zbiornika (nie mam podłączenia) plus kominek z płaszczem wody (drewna mam pod dostatkiem)? Domek mały, 70m2 plus jeszcze garaż 20 m2. Czy takie rozwiazanie byłoby sensowne? Myślałam też o pompie, ale trochę mnie zniechęca hałas (sąsiad taką ma i na dłuższą metę wydobywany hałas byłby chyba dla mnie uciążliwy). Nie wiem też czy przy takiej małej powierzchni będzie to sensowne, bo koszt instalacji pompy jest stosunkowo bardzo wysoki. Ewentualnie czy ktoś byłby w stanie polecić dobrego doradcę w tej sprawie?

#budujzwykopem #budowadomu #ogrzewanie
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Atiuszka: Koszt bańki na gaz będzie spory, a i papierologia tez swoje pochłonie. Mały domek to i mała pompa, w sumie jakiś klimatyzator 5kw by dał radę. Masz drewna pod dostatkiem? Świetnie, kominek z płaszczem + bufor żeby sobie magazynować te energię, do tego mała pompa. Ma to sens. Jakby była podłogówka to już w ogóle bajka.
  • Odpowiedz
@Atiuszka: w cenie gazu i kominka z PW, masz pompę z całą instalacją. Przy podłogówce nie ma tańszej opcji na ogrzewanie. Bez żadnych przeglądów ( jak przy gazie ), bez składowania i noszenia drewna.

Pompę jak uważasz że hałasuje, stawiasz 4 metry od ściany, przez zamknięte okno nic nie ma prawa być słychać. Mam pompę 30 cm od ściany i słyszę tylko wibracje, jak przy lodówce.

Najtańsze pompy są za 10k - monoblok haier - do takiego domu będzie w sam
  • Odpowiedz
@Atiuszka: pompa ciepła zero obsługi. Kominek dla mnie to tragedia, kotłownia w salonie. Jak masz multum drewna to pytaj @neo78: ma nowy piec zgazowujący drewno i chwali.
  • Odpowiedz
@Atiuszka: mała pompa do takiego domu spokojnie wystarczy, będzie tańsza niż gaz. A kominek to jeśli chcesz koniecznie mieć to rekreacyjnie, ewentualnie z DGP.

Ja mam dużą pompę bo 12kW i słychać ją tylko w łazience bo jest obok okna a na zewnątrz to trzeba podejść na jakieś 5-6m żeby usłyszeć czy chodzi
  • Odpowiedz
@kuncfot: z tego co czytałam sama pompa może być niewystarczająca, gdy temperatura spada poniżej - 5. Czym się wtedy dogrzewać? Czy w chłodne dni nie ma też problemów z zagrzaniem wody do kąpieli (żeby była ciepla a nie letnia na przykład)? I czy w zimę ta pompa dodatkowo głośniej nie pracuje? Dodatkowo nie każde pomieszczenie chcę zrobić na podłogowe - w pokojach chciałabym dać drewno lub panele,a to się średnio
  • Odpowiedz
@Atiuszka: prawidłowo dobrana pompa ciepła, pracuje samodzielnie do ok minus 10 Minus 15 stopni. Potem powinna wspomagać się grzałką elektryczną.
W ten sposób dobrana pompa jest najekonomiczniejsza. Kupując taka która ogrzeje samodzielnie dom przy -25 stopiach, nie uzyskamy dobrej pracy w wyższych temperaturach.
Prawidłowo dobrana pompa ciepła, potrafi ogrzać wodę do temp 55 przy minus 15 z lekkością. Przy 42 st.woda parzy ;)
Pompa najgłośniej pracuje w okolicach zera, no często zachodzi szronem ... Naprawdę nowoczesne maszyny pracują cicho, nie ma się czego bać. Możesz ustawić pompę do 8 metrów od domu/jednostki wewnętrznej, możesz też ustawić płotek akustyczny jak jednak będzie przeszkadzać. Ale w zimę siedzisz przy zamkniętym oknie, nie ma prawa być tego słuchać.

Podłogówka może mieć nad sobą wykładzinę, drewno czy gumoleum, byle z atestem, tutaj nie ma przeszkód. Jak nie chcesz podłogówki to równie dobrze "podłogówkę" można położyć na ścianie, będzie tak samo działać. Każde płaszczyznowe ogrzewanie jest zdrowsze i lepsze
  • Odpowiedz
@DiscoPolo: rekuperacja energetycznie wychodzi na zero, oszczędza ciepło przez odzysk ale tyle samo idzie na zasilanie wiatraków. Mam dom bez rekuperacji.
W nowym 100m2 wyjdzie pewnie max 3000kw na sezon. U mnie 120 nie nowoczesnego domu, i wychodzi 4500kw
  • Odpowiedz
@Atiuszka: ja mam LG ThermaV 9kw, mam nienowoczesny dom ~125m2.
Marka pompy to sprawa drugorzędna, dobre są: retenso, samsung, panasonic, i wiele innych, najważniejszy jest instalator.
Dla nowoczesnego 100m2 pewnie i 5kw będzie w sam raz.
  • Odpowiedz