Wpis z mikrobloga

Dla jasności sam posiadam dwa mieszkania więc tutaj kwestia spadków ze względu na podnoszenie stóp mnie tutaj nie interesuję. Chciałbym jedynie podyskutować w dłuższym horyzoncie czasowym 20-30 lat jak prawdopodobnie będzie wyglądać rynek nieruchomości zakładając pi razy drzwi średnią roczną oddawanych budynków mieszkalnych przy średnim wskaźniku narodzin do zgonów.

Urodzenia i zgony w Polsce - 2021
https://galeria.bankier.pl/p/7/5/da629ef2584360-948-547-0-0-977-564.webp

Liczba emerytów(w tys osób) - 2019
https://gfx.biznes.radiozet.pl/var/radiozet/storage/images/media/images/liczba-emerytow-w-polsce/159768-1-pol-PL/Liczba-emerytow-w-Polsce.png

Udział procentowy grup wiekowych w ogólnej liczbie zgonów z powodu Covid-19 - 2019(niestety nie znalazłem wykresu ogólnego bez covida)

https://www.gov.pl/photo/6c68e9ac-57dc-4280-afd8-ee86c217483c

Zapraszam do dyskusji!
Jedynie proszę nie rzucać mięsem, chciałbym żeby była to merytoryczna dyskusja. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#nieruchomosci #prognoza #inwestycje #mieszkanie
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vladowme:
wydaje się, że osoby starsze które umierają mają większy wpływ na gospodarkę niż noworodki tj. wydają dużo kasy (mimo skromnej czasami emerytury), a dzieci nie mają takich dużych potrzeb jak emeryci.
  • Odpowiedz
@bob9876: jestem z dolnego śląska przez dłuższy czas mieszkałem we Wrocławiu gdzie jest masa Ukraińców więc widziałem tą emigrację ale Ukraina to też nie jest studnia bez dna.
  • Odpowiedz
@vladowme: @bob9876: nie chce zajeżdżać Cezarym Grafem ale za 10 lat będziemy mieli przerąbane w tym kraju. Osobiście czekam na wyniki (wstępne) spisu powszechnego, wyjdzie że jest nas mniej niż się nam wydawało.
  • Odpowiedz
@vladowme: rośnie bo obywateli ubywa ( ͡ ͜ʖ ͡). Ale osobiście znam jednego rolnika który co roku załatwiał sobie pracowników z Ukrainy i co roku był około 100koła na plusie, a ostatnio jak rozmawialiśmy to powiedział że w tym roku pierwszy raz wdupił na truskawkach (a wydawało mu, że się nie da) i że Ukraińcy już tak chętnie nie przyjeżdżają na zbiory bo podnieśli u
  • Odpowiedz
@feyd_pl: hm? nie chodzi kto wygra a kto przegra, rozmawiamy o faktach. mieszkanie w centrum Poznania czy Wrocławia długoterminowo nie będzie złą inwestycją w porównaniu do mieszkania w wymierającym miasteczku w Polsce B z 15k mieszkanców. w szczególności biorąc pod uwagę miejsca pracy z kapitałem spoza Polski, ewentualne migracje, inne inwestycje typu infrastruktura itp.
  • Odpowiedz
@bob9876: mam inna optyke. Poznan to dzis hub dla miasteczek do 100km. Nie ma wiekszej roznicy czy mieszkasz w Koninie i pracujesz w Poznaniu, czy mieszkasz pod Poznaniem lub na osiedlu z kiepskim dojazdem. W dobie pracy hybrydowej bycie w 2 dni w hubie nie jest problemem.

Jedyna rzecz ktora moze nieruchomosci znow wrzucic na maksymalne obroty, to nielimitowana imigracja. Do 2040 bedziemy potrzebowac 10mln ludzi lub zmienic gospodarke
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@vladowme: to ja dorzuce oliwy - badacze sa zgodni, ze taka warszawa szczyt ludnosci (juz jestesmy bardzo blisko - naplyw wyhamowal) zaliczy w 2027 i po tym roku nawet ona zacznie sie kurczyc. nie uwzglednia to jednak covida

Dotychczas nieruchomosciom towarzyszyla migracja do duzych miast. Teraz (ze wzgledow demograficznych - ostatni wyz ma ok 40 + praca zdalna) nadszedl trend rodem z zachodu - urbanizacja przedmiesc. Najmocniej widoczne na juz
  • Odpowiedz