Wpis z mikrobloga

Mirki ,

Jak to jest? Dostałem mail z dego, ma Marcin call mam na - 100 euro i mam to pokryć.
Sprzedałem akcji za 118 euro, ale Martin zmiejszyły się na -70 tylko. Napisałem do nich i przysłali tak wiadomość, ale nie rozumiem co to znaczy. Czy ktoś mógłby wytłumaczyć?

#gielda #degiro #inwestycje
Wloczykij2 - Mirki ,

Jak to jest? Dostałem mail z dego, ma Marcin call mam na - 100 ...

źródło: comment_1639668603wNob3gNSI3HHsqixJ4DU7v.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wloczykij2 chodzi o to, że Degiro wylicza twoje możliwości debetowe nie tylko na podstawie wolnych środków w twoim portfelu ale też papierów które masz. Mają również swój system kategoryzacji poszczególnych spółek pod względem ryzyka, który z tego co rozumiem określa jak duży zastaw dana spółka generuje.

Z tego powodu jeśli sprzedałeś jakiś papier to twoją zdolność się nie zwiększy o środki które z niego dostałeś, bo już wcześniej przed sprzedażą ten
  • Odpowiedz
W degiro masz cztery typy akcji, o rożnych poziomach ryzyka (A,B,C,D). Posiadając w portfelu spólki z grupy A, Twój margin bedzie wyzszy niz posiadanie społek z grupy D o takiej samej kwocie. Po prostu spolki A sa mniej zmienne i maja mniejszy poziom ryzyka dla brokera. Bedac na marginie i sprzedajac spolke z grupy A na pokrycie debetu, moze okazac sie ze tak naprawde nie zmiejszyles ryzka swojego portfela. Tutaj wiecej do
  • Odpowiedz
  • 0
@bywaj: @zenitram:
Dzięki. Nie rozumiem tylko dlaczego w ogóle jest debet i ten margin, skoro kupowałem akcje za pieniądze które tam przelałem, a nie za pożyczone od brokera. Chyba, ze opatrznie to rozumiem.
  • Odpowiedz
@Wloczykij2 Musiałeś najwidoczniej przekroczyć swój wkład własny. Łatwo to zrobić nieopatrznie. Pamiętaj, że wolne środki które posiadasz będą w rubryce EUR. Pozycja wolna przestrzeń, oznacza kwotę na którą potocznie możesz wejść "w debet".

Może być też tak, że wpłaciłeś hajs, jednak nie przewalutował się on jeszcze na EUR. Jeśli w tym momencie wykonasz transakcję, to nie pójdzie ona z twoich środków, tylko z wartości zastawu, czy de facto pożyczysz to od
  • Odpowiedz