Aktywne Wpisy

Elev +6
ale sie bije z myslami
long short story:
miałem żonę i rodzinę, 13 lat, miałem też ekipę, cześć znałem od podstawówki (35+ here)
żona odeszła do innego - temat na inny wpis, ale poznała tę ekipę przez ze mnie
od rozwodu minęło jakieś 1,5 roku
kiedy się rozeszliśmy, to miałem #depresja mocno, ale tak #!$%@? mocno ( mam rozwód z jej wyłącznej winy)
i teraz doi sedna- ekipa składałada się z paru
long short story:
miałem żonę i rodzinę, 13 lat, miałem też ekipę, cześć znałem od podstawówki (35+ here)
żona odeszła do innego - temat na inny wpis, ale poznała tę ekipę przez ze mnie
od rozwodu minęło jakieś 1,5 roku
kiedy się rozeszliśmy, to miałem #depresja mocno, ale tak #!$%@? mocno ( mam rozwód z jej wyłącznej winy)
i teraz doi sedna- ekipa składałada się z paru

Napalone_Okno +11

#nieruchomosci #mieszkaniedeweloperskie #mieszkanie #kredythipoteczny #inwestycje #ciekawostki
źródło: comment_1639653520Knciy7z9Zi8Lldn1sXgsfK.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
źródło: comment_1639657932w1QbJqkoKoePGMW9SU9NGv.jpg
PobierzSpowolnienie na rynku mieszkań było już widać przed lockdownem, teraz mamy pewną bańkę - co widać po rozrzucie cen ofertowych i transakcyjnych. Nie oznacza to, że ceny polecą z dnia na dzień czy miesiąca na miesiąc w dół, ale pewnie będą hamować.
@angor86: Says who? Poza dr Czerniakiem nikt poważny tego nie twierdzi a i on się asekuruje sto razy dodając, że o tym czy jest bańka wiadomo dopiero po fakcie. Ale przyszedł wykopek i mówi, że mamy PEWNĄ bańkę. Nie tylko bańkę, ale nawet pewną! xD
To ciekawe, bo analitycy UBS twierdzą przeciwnie, że w Polsce prawdopodobieństwo bańki jest minimalne. Ale wiadomo pewnie sprzedający planty racławickie ich przekupili.
źródło: comment_1639658756M2nZtKAJ0nlc8JqUyTE3e3.jpg
Pobierzpotrzeba więcej danych porównawczych - wrzuć jeszcze wykres cen mieszkań w bitcoinach, burgerach, baryłkach ropy i paczkach czokoszoków ( ͡° ͜ʖ ͡°)
ale też nigdy nie jest tak drogo żeby nie mogło być drożej - po prostu czasem nie robi się drożej chociaż mogło
No po prostu wszyscy "stópki, stópki" a z drugiej strony mamy inflację po 8% i wzrost kosztów budowy i materiałów też 8% na dwa lata. Pytanie co nad czym przeważy, ale pisałem już tutaj, że po odjęciu 8% od przeciętnej marzy deweloperskiej (ok 30% na 3 lata) nastąpi spadek liczby mieszkań w budowie. A jak podaż spadnie
źródło: comment_1639660047zovYxiVjHLcru5D0Zgd4uR.jpg
PobierzNatomiast mi wydaje mi się i tak, że era złota się po prostu zakończyła. Jest to co prawda aktywo, które całkiem nieźle utrzymuje wartość w czasie, ale nadal tylko aktywo, które może się okresowo wzmacniać lub osłabiać w zalezności od sentymentu na rynku. Całkiem podobnie jak kontrakty terminowe na czokoszoki - stąd moim zdaniem jeden wykres
Ja tak mówię - człowiek, który w przeciwieństwie do ciebie przeczytał raport analityków z UBSu.
Trochę się nie zrozumieliśmy.
"pewną bańkę" = "swego rodzaju bańkę", a nie "stuprocentową bańkę". Powinieneś się domyślić po tym tekście:
Jakbym widział taką stuprocentowo pewną bańkę
i cyk 50 groszy
@wuwuzela1: Zrobiłeś fikołka? Super. Co jeszcze potrafisz? ( ͡° ͜ʖ ͡°)