Aktywne Wpisy

MonazoPL +81
Ruszamy z nowym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
źródło: millennium 900 zł
Pobierz
Blackhorn +318
Ale mnie krindż łapie za każdym razem jak sobie przypomnę jak nie rozumiałem PPK, posłuchałem kuców i się z niego wypisałem na 2 lata.
#gielda #oszczedzanie
#gielda #oszczedzanie

Będzie można łatwiej przeanalizować słowa naszych mędrców.
Na szybko zestawienie z ostatniego pełnego tygodnia: od 1 do 7 grudnia 2021
26,6% zgonów covidowych dotyczy osób w pełni zaszczepionych
średnia wieku osób zmarłych - dokładnie taka sama dla zaszczepionych, jak i niezaszczepionych.
Dalej mówimy o 1% albo o blisko 100% ochronie przed zgonami, albo o 60 krotnie mniejszym ryzyku zgonu?
40,5% - to udział w pełni zaszczepionych w zachorowaniach (przy poziomie zaszczepienia około 51%)
Dalej uważamy, że zaszczepieni nie zarażają i że potrzebujemy segregacji sanitarnej?
* - za zaszczepionych uważa się osoby 14 dni po szczepieniu podstawowym oraz, jeśli dobrze rozumiem, również 14 dni po szczepieniu dodatkowym. To nieco wypacza statystykę, bo jeśli ktoś zachoruje/zemrze np. 13 dni po boosterze, to wygląda na to, że zasili grono "niezaszczepionych".
#koronawirus #covid19 #zdrowie #medycyna #covid19stats #polska
źródło: comment_16391484993PlZT3j85PondFFSOEgYHU.jpg
PobierzBo jeśli przy zaszczepieniu populacji na poziomie 54% zaszczepieni stanowią 26% umierających i 40% chorujących, to nie do końca chyba z tą skutecznością się zgodzi.
Jaka byłaby wyliczona skuteczność szczepionki, gdyby zaszczepieni stanowili dokładnie 54% wszystkich chorujących. Innymi słowy, gdyby udział w zachorowaniach był taki sam jak udział zaszczepionych w społeczeństwie? Bo wtedy wynikałoby, że nie ma
A tak na serio to skuteczność w poszczególnych grupach może być (i najprawdopodobniej jest) większa niż skuteczność liczona dla całej populacji. Na przykładzie 60-o latków
- było 144 zgony w grupie zaszczepionych
- było 387 w
@maniac777: Czyli jeśli dobrze liczę to 92% skuteczności
@wrzesien: @KerimChan: Jeszcze policzyłem skuteczność szczepionki w ochronie przed zgonem dla 20-o latków - wynosi 100% bo nie umarł żaden zaszczepiony i 16-u zaszczepionyych