Wpis z mikrobloga

Kurde, nie wiem, czy dalej brnąć w tego Linuxa, czy dać sobie spokój i wrócić do Windowsa. Zainstalowałem sobie po formacie Zorin OS na jednej partycji, a Windowsa 10 na drugiej. Z Linuxem miałem wcześniej do czynienia tylko w szkole/na uczelni. Generalnie - system bardzo mi się podoba pod wieloma względami, m.in. wygląda świetnie i potencjał customizacji jest ogromny.

Jednakże problemem są programy - wiele jest dostępnych, ale wiele nie znaczy wszystkie. Nie ma MS Teams i MS Visual Studio + większość gier (chociaż jestem miło zaskoczony że na Steamie jednak sporo jest dostępnych na Linuxa). Dodatkowo na discordzie słychać mnie wyraźnie gorzej niż na Windowsie (podobno przeglądarkowy discord działa lepiej ale jeszcze nie sprawdzałem).

Tak że mam wybór:
-Spędzić sporo czasu na ogarnianiu jak uruchamiać windowsowe apki i gry na linuxie i używać ich działających (zapewne) wolniej (mam dość słaby procesor) i gorzej.
-Przerzucać się pomiędzy Linuxem i Windowsem w zależności od potrzeby. To serio niezbyt wygodne.
-Wrócić do Windowsa.

Serce mówi, żeby używać Linuxa - ta dystrybucja serio wygląda zajebiście, dużo lepiej niż W10; nie jestem szpiegowany przez M$ + będę mógł zaczepiać ludzi na ulicy pytając, czy nie chcą może porozmawiać o Linuxie - moja hipsterska dusza lubi to.

Ale rozum mówi że na Windowsie wszystko działa bez żadnych kombinacji, a ładne animacje i programy odpalające się 0,3 sek krócej na Linuxie nie cieszą tak bardzo po kilku dniach.

#linux #windows #systemyoperacyjne #komputery
  • 25
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Kutalongest: przecież większość gier steam ogarnia na luzie xD jakich dokładnie gier ci brakuje? Co się tyczy programów to kiedyś argumentem był Photoshop. Albo zmienisz przyzwyczajenia i wybierzesz otwartoźródłowe alternatywy albo używaj windowsa dalej, ms teams działa na chrome na upartego ale jak robisz to dla hipsterskiej duszy to idź na Maca bo tam twoje miejsce. Do C# masz Ridera zamiast Visual Studio, do c++ też są alternatywy. No i masz
@PortowySzczur: nie większość tylko mniejszość gier steam ogarnia. I wiem że koniec końców większość (albo wszystkie) da się odpalić, ale powiesz mi że to proste i dobre dla ich wydajności na niezbyt mocarnym sprzęcie?
A Visual studio potrzebuje okresowo do CUDA.
@Kutalongest: u mnie mimo dostępnych sterowników nie skanuje w pełnej rozdzielczości, dźwięk jest gorszej jakości (ręczna konfiguracja może coś pomoże) oraz nie ma obsługi dla czytnika linii papilarnych. Tyle chociaż, że to ostatnie może się pojawi w styczniu-lutym 2022 roku. Przy Kubuntu trzyma mnie lepsza ogólna wydajność oraz czas działania na baterii.

Chyba spróbuję innej dystrybucji, ale nie bardzo mam wybór, skoro najlepiej mi odpowiada KDE i żeby to bazowało najlepiej