Wpis z mikrobloga

@iErdo: prawdziwy myśliwy żre ze śrutem. Ołów nadaje delikatnego metalicznego posmaku który jest nieodzownym elementem każdego dania z dziczyzny.
Z czereśni też sie pozbywasz pestek zanim do gęby wsadzisz? no właśnie...
@Pan_Mysz: ołów? elektromagnesem?
@sh7d:

Z czereśni też sie pozbywasz pestek zanim do gęby wsadzisz?


Tak, a co? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Generalnie to nie mam takiej kaczuchy zestrzelonej, ale oglądam właśnie dokument o mysliwych i taka kaczucha dostaje po kilkadziesiąt jak nie więcej kulek na raz w ciało, jak to później wydobyć
@iErdo: Przy odległościach na jakie strzela się do kaczek / bażantów, śrut nie ma już gęstego skupienia. W tuszy najczęściej znajduje się kilka do max kilkunastu śrucin. Przy obróbce tusz, jeśli jest się w stanie wyłapać / wyczuć śrut, można go wyciągnąć. Reszta "wychodzi" przy posiłku. Dlatego dzikie ptactwo najlepiej jeść powoli. Ewentualnie mieć znajomego dentystę.