Wpis z mikrobloga

Jak sprawdziłem to raczej 930-1000 :) ale to i tak bardzo dobra cena za nie. Te słuchawki są generalne.

@kasa: wystarczy wejść na peppera by mieć historie cen - amazon.pl -750zł / amazon.de 752 zł / komputronik.pl 799zł, a to tylko w ostatnich 3 miesiącach. W tym roku regularnie się pojawiają w cenie 800 plus minus
@Niedobry: Aktualizacje słuchawek zrobiłem i coś chyba się zmieniło. Wcześniej była znacząca różnica między NC a ambient sound z opcją wiatru, teraz jej nie ma.

Teraz jest tak klikając przycisk,
NC-szum słuchawek
Ambient Sound, z opcją tylko usuwania wiatru-szum słuchawek
Anbient Sound control off, brak szumu
Ambient Sound 1-10, brak szumu z dodatkiem mikrofonowego dźwięku otoczenia.

I teraz subiektywne odczucia redukcji szumu siedząc przy buczącym wentylatorami pc
NC - szum odległego
@QoTheGreat: Ooo analiza super. Ale ponowie pytanie. Bo to jest tak: szum otoczenia jest rozny. I teraz wchodzisz w srodowisko. i czy przytrzymujesz przycisk zeby NC "wybadalo" szumy i dostosowalo sie do tego?
@Niedobry: Tylko włączasz słuchawki i nic cię nie interesuje. Słuchawki sony mają całkiem niezłe tłumienie pasywne i pewnie przez to magia nc całkiem dobrze na nie działa. To przytrzymanie chyba działa na zasadzie odczytu echa roznoszenia się fali z mikrofonu do głośnika. Jedynie mierzy czas a ten się zmienia wraz z ciśnieniem. Nie mierzy hałasu otoczenia czy innych rzeczy.
@Niedobry: Zapewne do końca nie wiadomo co się dzieje po przyciśnięciu kalibracji. Natomiast na 100% jestem pewny, że obliczają odległość lub dalej ciśnienie.
Podobną technologie wykorzystują systemy kina domowego. Dołączany jest mikrofon na długim kablu, który umieszcza się w miejscu odsłuchu. Po uruchomieniu kalibracji, kino domowe zna odległości między głośnikami i kalibruje wzmocnienie poszczególnych głośników. Podczas kalibracji z głośników jest wydobywany plumkajacy sinosuidalny dźwięk.
Chyba nie muszę tłumaczyć, że NC działa
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@QoTheGreat: No ok. Czyli obaj wiemy jak to dziala. Wychodzi wiec na to ze albo Twoj egzemplarz ma jakies odchyly, albo masz sluch inny/lepszy niz moj. W obu przypadkach nie mam juz argumentow. I oczywiscie nie bede dyskutowal z Twoja racja. Bo kurcze, tez zaden ze mnie ekspert. Ot dziele sie wrazeniami a mam takie juz ze dwa lata z hakiem. (A tez przy tym nie jestem "fanbojem" Sony. Wrecz uwazam