#sluchawki #elektronika Cześć, czy według was opłaca się kupować słuchawki bose. Na alledrogo znalazłem za Ok 300zl i pytanie do Was. Czy to są podroby (wysyłka z Chin) czy warto zaryzykować i zakupić?
@Niedobry: Przeważnie włączam zamiast NC ambient sound z opcją usuwania jedynie wiatru. Wtedy troszkę mniej szumi. Nie mogę tej opcji na start ustawić, trzeba kliknąć przyciskiem.
@QoTheGreat: Tak. Ambient sound to jest opcja zebys slyszal "otoczenie" dla bezpieczenstwa. Natomiast kalibracje NC masz wtedy jak ten przycisk "przytrzymasz" dluzej.
Jak sprawdziłem to raczej 930-1000 :) ale to i tak bardzo dobra cena za nie. Te słuchawki są generalne.
@kasa: wystarczy wejść na peppera by mieć historie cen - amazon.pl -750zł / amazon.de 752 zł / komputronik.pl 799zł, a to tylko w ostatnich 3 miesiącach. W tym roku regularnie się pojawiają w cenie 800 plus minus
@Niedobry: Aktualizacje słuchawek zrobiłem i coś chyba się zmieniło. Wcześniej była znacząca różnica między NC a ambient sound z opcją wiatru, teraz jej nie ma.
Teraz jest tak klikając przycisk, NC-szum słuchawek Ambient Sound, z opcją tylko usuwania wiatru-szum słuchawek Anbient Sound control off, brak szumu Ambient Sound 1-10, brak szumu z dodatkiem mikrofonowego dźwięku otoczenia.
I teraz subiektywne odczucia redukcji szumu siedząc przy buczącym wentylatorami pc NC - szum odległego
@QoTheGreat: Ooo analiza super. Ale ponowie pytanie. Bo to jest tak: szum otoczenia jest rozny. I teraz wchodzisz w srodowisko. i czy przytrzymujesz przycisk zeby NC "wybadalo" szumy i dostosowalo sie do tego?
@Niedobry: Tylko włączasz słuchawki i nic cię nie interesuje. Słuchawki sony mają całkiem niezłe tłumienie pasywne i pewnie przez to magia nc całkiem dobrze na nie działa. To przytrzymanie chyba działa na zasadzie odczytu echa roznoszenia się fali z mikrofonu do głośnika. Jedynie mierzy czas a ten się zmienia wraz z ciśnieniem. Nie mierzy hałasu otoczenia czy innych rzeczy.
@QoTheGreat: No wlasnie nie. Wlaczasz i jest ostatnie ustawienie, i wtey czasem trzeba to przytrzymac i one wtedy mowia: kalibrujemy Nc z Twoim otoczeniem. Popraw mnie jesli sie myle.
@Niedobry: Zapewne do końca nie wiadomo co się dzieje po przyciśnięciu kalibracji. Natomiast na 100% jestem pewny, że obliczają odległość lub dalej ciśnienie. Podobną technologie wykorzystują systemy kina domowego. Dołączany jest mikrofon na długim kablu, który umieszcza się w miejscu odsłuchu. Po uruchomieniu kalibracji, kino domowe zna odległości między głośnikami i kalibruje wzmocnienie poszczególnych głośników. Podczas kalibracji z głośników jest wydobywany plumkajacy sinosuidalny dźwięk. Chyba nie muszę tłumaczyć, że NC działa
@QoTheGreat: No ok. Czyli obaj wiemy jak to dziala. Wychodzi wiec na to ze albo Twoj egzemplarz ma jakies odchyly, albo masz sluch inny/lepszy niz moj. W obu przypadkach nie mam juz argumentow. I oczywiscie nie bede dyskutowal z Twoja racja. Bo kurcze, tez zaden ze mnie ekspert. Ot dziele sie wrazeniami a mam takie juz ze dwa lata z hakiem. (A tez przy tym nie jestem "fanbojem" Sony. Wrecz uwazam
@Niedobry: Egzemplarze mogą się różnić, czułość ucha podobnie. Grają bardzo dobrze, tam ciul z tym, że nie są neutralne i podbijają basy i mają mdłe medy i wysokie po wyjęciu z pudełka to można dowolnie ustawić equlalizerami. Jakby ktoś chciał to mam taki pliczek do viper4andoid, ale nie będę instruował jak zainstować, bo to wymaga roota itp.
XD. Tego jeszcze nie grali. Pani doktor z ukrainu narzeka że egzamin dopuszczający do pracy w Polsce jest UWAGA po polsku. Czaicie to? To tak jakby Polak jadący do Niemiec narzekał że egzaminy są po niemiecku. #medycyna #lekarz
@kasa: wystarczy wejść na peppera by mieć historie cen - amazon.pl -750zł / amazon.de 752 zł / komputronik.pl 799zł, a to tylko w ostatnich 3 miesiącach. W tym roku regularnie się pojawiają w cenie 800 plus minus
Teraz jest tak klikając przycisk,
NC-szum słuchawek
Ambient Sound, z opcją tylko usuwania wiatru-szum słuchawek
Anbient Sound control off, brak szumu
Ambient Sound 1-10, brak szumu z dodatkiem mikrofonowego dźwięku otoczenia.
I teraz subiektywne odczucia redukcji szumu siedząc przy buczącym wentylatorami pc
NC - szum odległego
Podobną technologie wykorzystują systemy kina domowego. Dołączany jest mikrofon na długim kablu, który umieszcza się w miejscu odsłuchu. Po uruchomieniu kalibracji, kino domowe zna odległości między głośnikami i kalibruje wzmocnienie poszczególnych głośników. Podczas kalibracji z głośników jest wydobywany plumkajacy sinosuidalny dźwięk.
Chyba nie muszę tłumaczyć, że NC działa
Jakby ktoś chciał to mam taki pliczek do viper4andoid, ale nie będę instruował jak zainstować, bo to wymaga roota itp.
Te słuchawki polecam w opór.
Czwarta wersję tez