Wpis z mikrobloga

@Marekexp: to coś jak pizza neapolitańska, tu została wynaleziona i była jedzeniem dla biedaków, później rozsławiona i ewoluowała pod różnymi postaciami w USA np. Tak samo pierwotna i oryginalna carbonara jest z konkretnych składników, w międzyczasie powstały inne wersje i jak komuś tak właśnie smakuje to co komu do tego.
  • Odpowiedz
a jadłeś kiedyś taką normalną carbonare? Jest po prostu dobra, a to ze śmietaną to zupełnie inny smak i danie.


@TenTypZez: To prawda, że to zupełnie inny smak. Jednak właśnie wersja ze śmietaną wydaje mi się milion razy lepsza.
  • Odpowiedz
@Marekexp: No to jak wolisz inne danie, to jedz inne danie, ale to nie jest carbonara xD


@TenTypZez: A ja sobie na to mówię carbonara. Już na tyle ten przepis ewoluował, że myślę, że mogę :D. Pewnie jest miliony takich przepisów, które nie przypominają oryginału już.
  • Odpowiedz
A ja sobie na to mówię carbonara. Już na tyle ten przepis ewoluował, że myślę, że mogę :D. Pewnie jest miliony takich przepisów, które nie przypominają oryginału już.


@Marekexp: Ale po co? Jak mówisz carbonara to każdy myśłi o daniu które wygląda i smakuje jak carbonara, a nie o makaronie ze śmietaną. Z resztą carbonara jest też banalnie prosta, machnij sobie w domu według tego przepisu i sam sobie odpowiesz,
T.....z - > A ja sobie na to mówię carbonara. Już na tyle ten przepis ewoluował, że m...
  • Odpowiedz
@Marekexp: Pewnie nie, ale mi się nie udało spróbować nawet zbliżonej poza Włochami. Zasadniczo jestem zdania że jeśli nie spróbowałeś lokalnego dania tam skąd pochodzi to ciężko mieć porównanie.
Jako ciekawostkę powiem że w typowo turystycznych miejscowościach też czasem serwują ze śmietaną, polecam małe knajpki dla lokalesów w małych mieścinkach : )
  • Odpowiedz
@Marekexp: no jakby fajnie mistrzu, cieszę się, że smakuje Ci bardziej ze śmietaną, ale to po prostu nie jest carbonara. Ja np. uważam, że taka najprostsza, poprawnie zrobiona carbonara to jest mistrzostwo świata i nic tego nie zastąpi, eot.
  • Odpowiedz
@tanie_wino @Marekexp wystarczy, że używasz makaronu, boczku, jajek i sera dojrzewającego, twardego. Nikt tu nie mówi o tym, że musi być koniecznie guanciale albo pecorino romano. Po prostu makaron z sosem na bazie śmietany też jest ok, ale to nie jest carbonara i tyle.

  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@Marekexp:

A ja sobie na to mówię carbonara. Już na tyle ten przepis ewoluował, że myślę, że mogę


Fajnie, a jak mówisz na pasta alla papalina, który jest właśnie "carbonarą ze śmietaną"?
  • Odpowiedz