Aktywne Wpisy
pmts +28
Afrojohny +71
Wracam z krótkiego urlopu w Polsce do Norwegii. I szczerze? Ni #!$%@? mi się nie chce. 2023 rok to najgorszy rok w całym moim życiu(choć myślałem że najgorszy już był). Wyjazd zweryfikowała mój prawie 10 letni związek i zostałem sam. W Norwegii wróciłem do pracy za barem to okazuje się że Norwegowie wcale nie są tak otwartym i miłym narodem jak mi wszyscy mówili. Jedynie hajs jako tako się zgadza. Pamiętajcie wszędzie
Ok, spoko, da się to rozwiązać, tylko że strasznie wnerwia mnie to, ze trzeba sie do tego kilka tygodni przygotowywać i odświerzać wiedzę, a potem i tak ta wiedza ląduje do kosza, bo i tak potem zwykle robisz totalnie co innego niezwiązanego z tematem. A jak dopadnie Cię stres, gdy ktoś patrzy Ci na ręce, gdy piszesz koślawy kod, to "it's over dla chłopa".
Te szystkie kodille, hackerranki, leetcody i inne. Rzygam tym.
Uważam, że proces rekrutacyjny jest zepsuty. Przecież, jeśli tego sobie nie odświerzysz, to odpadniesz i ciekawi mnie ilu dobrych kandydatów korpo odrzuciło w ten sposób.
A Wy, co o tym myślicie? Hit czy kit?
#programowanie #it #korposwiat #programista15k #pracbaza
@MilionoweMultikonto: kurcze, nie wiem. Mi sie podobała idea mini projektu do zrobienia w domu, ale wiem, ze devowie też na to narzekają, bo siedzisz i robisz cos po godzinach za darmo.
Zresztą ja kiedyś miałem rekrutację do Agody i po przejściu rozmowy technicznej zapodali mi do zakodowania takiego taska w tydzień, że ich wyśmiałem. Aż tak zdesperowany nie
Druga sprawa że jest to też zagrywka psychologiczna, bo jeżeli będziesz w stanie robić przez rok, pół roku algorytmy tylko
A w praktyce nie piszą algorytmów, tylko pracują po 50h tygodniowo :P
Dla średniej firmy której duża część to CRUD, utrzymanie itp to jest czysta strata czasu.
Mini projekt z
@jaca_66: Ale ja pracuję w takich firmach od lat ;) Po prostu nie lubię tego typu rekrutacji. Tyle.
@wpiot: Podoba mi się. To jest fajne i sensowne podejście.
Zasady są jasne i fair, jak nie znasz algorytmu to trudno, podziękują Ci i tyle. Uderzasz do innych firm z tym samym procesem, nie musisz uczyć się od zera algorytmów.
A firmy dające zadania niech idą w p***u. Człowiek spędzi wieczór/dwa a janusze potem odpowiadają ze jednak dziękują, oczywiście generyczną wiadomością bez informacji co moglo być lepiej zrobione.
Gadanie, że dostaje się jakieś "algorytmiczne zadania" to mit. Znaczy - tak, trzeba znać najbardziej podstawowe algorytmy, tak, trzeba znać najbardziej podstawowe struktury danych i jeśli ktoś nie potrafi poslugiwać się hashmapą to może być problem. Ale mówienie, że trzeba wiedzieć niewiadomo co jest wysoce przesadzone. Sam jestem conajwyżej bardzo średni z tych zagadnień, a dałem radę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
No
@alex-fortune: faang nie jest problemem, problemem są korpa 'Januszpol i Syn' które wymyśliły sobie że masz umieć zaimplementować rzeczy których nie użyłeś od studiów, na kartce i nie zgubić żadnego średnika.
No i do tego są ludzie którzy chcą się wykazać vide moja ostatnia rozmowa do jednego z A w Polsce z czystej ciekawości poszedłem i też chcieli zaimplementować kopiec binarny #pdk a w pracy robienie firmware sterowników
@marcin_marcinkowski: absolutnie się nie zgadzam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@keton22: Spoko, rozumiem, dla mnie to trochę bez sensu.