Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1110
Małopolska kurator...

To jak z tym dowcipem po poprzedniej "aferze" z 'Dziadami':

W 1968 r. po słynnym wystawieniu "Dziadów", delegacja polska bawiła w Moskwie.
Chruszczow zwraca się do Gomułki:
- Podobno u was w teatrze wystawiono antyradziecką sztukę?
- No tak, "Dziady" - z pokorą potwierdza Gomułka.
- I coście zrobili?
- Zdjęliśmy sztukę.
- Dobrze. A co z reżyserem?
- Został zwolniony z pracy.
- Dobrze. A autor?
- Nie żyje.
- A toście chyba przesadzili.

#bekazpisu
Jabby - Małopolska kurator... 

To jak z tym dowcipem po poprzedniej "aferze" z 'Dzia...

źródło: comment_1637672532qgJfMQSxqpMb56oaXc8qWS.jpg

Pobierz
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jabby: k---a przeciez ona wtedy sama chodzila jako dziecko na te spektakle. TO jest polska na miare XXI wieku. C--j ze w chinach robia AI lepsze od USA, maja Maglevy, i jakies tam reakrtory na tor. My mamy Nowak z rozancem
  • Odpowiedz
@Jabby: nie wiem czy cos sie zmienilo w Slowackim ale jezeli poziom tego spektaklu jest taki jak wtedy gdy ostatnim razem bylem w tym teatrze na klasyku (u mnie to byl Romeo i Julii) to zgadzam sie z pania kurator i odradzam wizyty w tym przybytku. ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Jabby: kiedyś jako klasa teatralna w podstawówce wystawiliśmy jakąś sztukę gdzie dwójka głównych aktorów była niska i bardzo podobna do siebie. Do tego grali oszustów. Lokalny oddział PiSu zareagował negatywnie i drugi raz już tego nie zagraliśmy. A akurat "bracia" rządzili wtedy naszym państwem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Jabby: Do komentujących "opozycja antyrządowa, no kto to widział" i innym podobnym... Ludzie, czy Mickiewicz pisał o popisie? Nie k---a więc na cholerę w edukację wciskać przepychanki polityczne? To ma być przedstawienie na podstawie dramatu czy laurka kształtująca opinię polityczną?

(_ )
  • Odpowiedz
@piwuch: @Zborro: unowocześnienie: Konrad jest grany przez kobietę. Wielka improwizacja jest wystawiona bez zmian z aktorką na pustej, ciemnej scenie.

Dla samej tej roli poszedłbym to zobaczyć, ale bilety wyprzedane do stycznia :\
  • Odpowiedz
Do komentujących "opozycja antyrządowa, no kto to widział" i innym podobnym... Ludzie, czy Mickiewicz pisał o popisie? Nie k---a więc na cholerę w edukację wciskać przepychanki polityczne? To ma być przedstawienie na podstawie dramatu czy laurka kształtująca opinię polityczną?

@Diamonddog: sztuka prawie zawsze niesie jakiś komentarz polityczny, więc niby czemu nie wprowadzać go do współczesnych interpretacji?
  • Odpowiedz
jakby ktos szukał to jest to ta postac na zdjeciu na malowidle druga na prawo od Piłsudskiego, który zmienił wiarę i obok Kościuszki który mówił że ksieża to najgorsza zakała narodu.

@dqdq1: Norma. Jestem absolutnie przekonany, że następne pokolenie prawaków będzie Wałęsę wielbiła jako tego, który w sojuszu z Kościołem obalił komunizm.

Prawda etapu lat 90-tych ulegnie całkowitemu zapomnieniu, i będzie można przyjąć kolejnego Wielkiego Polaka do swojego panteonu Wielkich
  • Odpowiedz