Wpis z mikrobloga

Mam automat do bramy Nice Moovo LN432KM. Wczoraj pytałem jaki kabel pociągnąć, więc wołam odpowiadających, może coś podpowiedzą :-)

Co się okazało (a o czym całkowicie zapomniałem) mam tam dociągnięty przewód 2x1,5 w którym jest (*może być, muszę złączyć w drugim słupku do którego to jest doprowadzone) 12V, wyciągnięte z zasilacza 12V 300W (do zasilania części oświetlenia w domu).

Ten napęd ma możliwość podłączenia dedykowanego akumulatora, ale patrząc na to, że ma on (wg rysunków) dwa przewody, to nie jest to żaden inteligentny akumulator.
Pytanie brzmi: Czy zamiast ciągnąć zasilanie 230V, to czy mogę ten napęd zasilać złączem akumulatorowym właśnie tym 12V?
Czy jednak lepiej dla świętego spokoju pociągnąć 230V?

@Mirkomil: @Voyo: @houk: @mrKoval:

#nice #napedydobram #elektronika #elektryka
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@husky83 Podciągnij nowe 230V tylko do bramy.
300 W podzielone przez 12V daje 25 A, to dużo prądu jeśli całość jego chcesz puścić jednym kablem. Dla żyły 1,5 mm2 maksymalne obciążenie to 10 A.
Żaden aku nie jest inteligentny (jestem rozczarowany wprowadzeniem tego słowa do elektryki /elektroniki), czasem wychodzą z aku 4 kable, dwa dodatkowe to albo termistor albo układ nadzoru (balanser, często na szynie SMBUS). Natomiast dla ołowiowych 99% przypadków
  • Odpowiedz
@mrKoval: po przemyśleniu tematu dokładnie tak zrobię, zamówiłem już kabel YKY (te dzisiejsze ceny to masakra).

Mówiąc 'inteligentny' miałem na myśli właśnie z budowanym balanserem, a jak się przyjrzałem zdjęciom to okazuje się, że to 10x 18650 o pojemności 2200mAh połączone szeregowo :-)
  • Odpowiedz
@mrKoval: Skrętka jest od bardzo dawna położona, podobnie jak kabel 12V. Ale zwykłe przewody, nie 'ziemne', puszczone w peszelu.

Jedyne co mi zostaje to ogarnać jeszcze jak do tego dorobić wifi, zeby z googlem to gadało. Wtedy pilotów nie trzeba będzie dokupywać :-) Ale ten automat jest mega podstawowy (za to kupiony naprawdę w fajnej promocji - 650zł za automat + fotokomórki + lampa + (niepotrzebne mi) listwy 4m), nie
  • Odpowiedz
@husky83 Dopiero po 5 latach używania będziesz mógł ocenić czy 650 PLN to była dobra cena ;-)
Oczywiście jakiś firmowy napęd to 2k na dzień dobry.
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@mrKoval nie, ma wyłącznie piloty, złącze BUS (na dodatkowe urządzenia, fotokomórka, lampa), na jakiś dodatkowy silnik (nic o tym nie widzę w instrukcji) i na baterie, nic więcej.... Mega prosty model, gdyby był w normalnej cenie to bym wybrał inny, ale że kosztował połowę.... Portfel wygrał ;-)
  • Odpowiedz
@husky83: kup dodatkowego pilota i go zakoduj. Wlutuj w nim przewody zamiast switcha i podlacz do czego tak chcesz co ma sterowac brama czy sonof czy cos na supli obojetne. A do pilota dokup zasilacz zeby go wpiac na stale do zasilania tylko te moovo maja chyba te plaskie baterie na 3V ale da sie kupic taki zasilacz.
  • Odpowiedz