Aktywne Wpisy
BayzedMan +1
Moskwa otwiera szampana dzisiaj, ukraina ma realna szanse teraz na przegranie tej wojny jezeli zachod sie pokloci z dostawami i bedzie z nimi zwlekal. Ztka w Polsce to bedzie minimum co was czeka w przyszlosci, brawo warto bylo za wybory pisu xD
Zapomnijcie tez o solidarnosci europy, polska medialnie jest dzisiaj mieszana z blotem jako zdrajcy
Czemu to pisze? Juz mi nie zalezy na tym w sumie i tak jestem daleko od
Zapomnijcie tez o solidarnosci europy, polska medialnie jest dzisiaj mieszana z blotem jako zdrajcy
Czemu to pisze? Juz mi nie zalezy na tym w sumie i tak jestem daleko od
TymArt +8
Do rzeczy, drugie miasto! Jeśli ktoś nie wie o czym mowa to zapraszam do poprzedniego wpisu.
Weźmiemy pod lupę Zielenogorsk (Зеленогорск) - miasto zamknięte w azjatyckiej części Rosji, w Kraju Krasnojarskim, pozostające w gestii Federalnej Agencji Energii Atomowej Rosatom. W ostatnim wpisie zapomniałam wspomnieć, że zamiast typowych nazw miast używano kryptonimów wojskowych, w przypadku Mieżgorje były to Biełorieck-15, Biełorieck-16 i Ufa-105. Natomiast Zielenogorsk nosił kryptonim Zaoziornyj-13, a potem Krasnojarsk-45.
W mieście znajduje się kombinat elektrochemiczny OAO PO „Elektrochimiczeskij zawod”. Przedsiębiorstwo to jest producentem wzbogaconego uranu dla elektrowni jądrowych, stabilnych i radioaktywnych izotopów różnych pierwiastków oraz substancji w bardzo czystej postaci. W Zielenogorsku znajduje się również „Krasnojarska GRES-2”, największa elektrociepłownia we wschodniej Syberii.
Miasto zostało zbudowane częściowo przez więźniów, ale głównie przy udziale żołnierzy, którzy przybyli do miast 26 listopada 1955r. i w przenikliwym zimnie rozstawili obóz namiotowy. Zawczasu zaplanowano topografię z wytypowanymi sklepami wewnątrz każdego kwartaliku, ze szkołami i parkami, kompleksami sportowymi i alejami. Nawet teraz te utrzymane w jednolitym stylu i prawie nie dotknięte przez czas budowle wyglądają nader nieźle. Wtedy zaś, w końcu lat pięćdziesiątych wydawało się Miastem Przyszłości, materializowanym marzeniem o "niebieskich ogrodach" pośrodku ujarzmionej przyrody. Prace budowlane przebiegały bardzo szybko, część przygotowawcza została zakończona w pół roku, pierwszy kamień został uroczyście położony 18 lipca 1956 r. Początkowo domy były drewniane, a pierwszym budynkiem z kamienia była szkoła. Został on oddany do użytku w roku szkolnym 1957. Była to konieczna budowla, gdyż młodzi budowniczy mieli dużo dzieci. W tym czasie miasto zaczęło nabierać kształtów, gdyż układ ulic i bloków był już wyraźny. Wiosną 1958 r. rozpoczęto prace przygotowawcze do budowy kolejnego ważnego dla miasta i całego powiatu obiektu - elektrociepłowni, która później stała się GRES-2. Na początku lat 60-tych oba główne przedsiębiorstwa Krasnojarska-45 zostały ukończone.
#ruskiwypok #rosja #gruparatowaniapoziomu
to jak to w końcu jest, mogą tam przyjeżdżać artyści, turyści, ale nie mogą na stałe zamieszkać?
Zależy od miasta, ale procedura w większości jest podobna, trzeba złożyć wniosek o przepustkę lub ktoś z wewnątrz mu się ubiegać o przepustkę dla swojego gościa (najlepiej rodzina). To dotyczy wjazdu turystycznego na parę dni. Trudniej jest z zamieszkaniem tam, ale nie jest niewykonalne. "Najłatwiejszą" drogą jest zdobycie pracy w środku, pracodawca wystawia papierek, że dla niego pracujesz i możesz się ubiegać o pozwolenie na pobyt, najpierw chyba roczny,
Gratuluję kolejnego świetnego tekstu!