Wpis z mikrobloga

Czy tylko mi się wydaje, czy praktycznie każdy w tej branży się ostro #!$%@?? Zaobserwowałem na sobie, że większość czasu siedzę na wykopie, youtube czy reddicie i lecę w #!$%@? a i tak mam nie gorszą wydajność niż inni. Managier zadowolony, nikt się nie czepia a ja się stresuję, że za mało robię.
#programowanie #pracait #pracbaza #programista15k
  • 81
  • Odpowiedz
@kerdian: @bin-bash: @MtEverest: Niestety to jest ta polska mentalność. Później zdziwienie czemu zarobki w Polsce są niższe niż w Niemczech, przecież przeglądałem memy przez 8h w pracy. Czego nie rozumiesz?

Niemcy czy Chiny się odbudowały, bo tam się swego czasu #!$%@?ło za miskę ryżu. Teraz mają fabryki, know-how itd więc sobie mogą żyć na chillu. Co prawda przed Chinami jeszcze długa droga, ale startowali z dna i mułu.
  • Odpowiedz
@kerdian: tak jest i niestety wiąże się z tym że reszta zespołu musi nadrabiać. Jeśli dodasz do tego kompletną impotencję kadry zarządzającej która dominuje w firmach bardziej rozwiniętych niż startupy (czyli takich które nie musza liczyć każdego grosza) to masz grupę ludzi z bezpiecznymi posadkami którzy żerują na innych - tak przynajmniej jest u mnie. Inicjatywy zero, nikt nic nie wie, nikt nic nie potrafi i dopóki się palcem nie pokaże
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski:
Typie, o czym Ty piszesz w ogóle xD Śmieszki, śmieszkami, ale w umysłowej pracy trzeba po prostu co jakiś czas odrywać się od pracy żeby "oczyścić umysł", nie da się bite 8h móżdżyć, bo w taki sposób wypalisz się po miesiącu. W biurze co jakiś czas odrywasz się od pracy by pogadać z teamem o pierdołach, a na home office przeglądasz memy. Nie ma człowieka na świecie który byłby w
  • Odpowiedz
Nie ma człowieka na świecie który byłby w stanie full time cisnąć na 100% wydajności umysłowej, bo by był tak przemęczony po kilku tygodniach że był dał sobie spokój.

@Zgrywajac_twardziela: A Elon Musk?

Paradokslanie z wywiadów z ludźmi którzy osiągneli sukces, najcześciej mówią, że pracowali po kilkanaście godzin dziennie, żeby być lepszymi od innych.
  • Odpowiedz
@bin-bash: na wykopie sami programiści 15-30k, ale nigdzie nie czytałem większego narzekania na zarobki w Polsce niż właśnie tutaj ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Chris_Karczynski: jak wchodzisz na pewien pulap zarobkowy to znaczy, ze jestes wazny dla pracodawcy i generujesz mu duzy zysk. Ów pracodawca nie chce abys sie wypalal i zapiepszal jak glupi bo poszukasz sobie innej roboty. Ja 10+ lat temu jako poczatkujacy bylem zajezdzany,
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski:

A Elon Musk?

Elon Musk jest jeden, poza tym widać na jego Twitterze ostatnio jak dużo on spędza czasu na pracy xD

Paradokslanie z wywiadów z ludźmi którzy osiągneli sukces, najcześciej mówią, że pracowali po kilkanaście godzin dziennie, żeby być lepszymi od innych.

To ja wolę być przeciętny i mieć czas na rozrywki ¯\_(ツ)_/¯ Pracuję po to żeby żyć, a nie żyję po to żeby pracować.
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski: w Polsce się do dzisiaj #!$%@? za miskę ryżu, podczas gdy w Niemczech dostajesz #!$%@? jak się za bardzo wyrywasz z robotą. Od kolegów jak jesteś niepotrzebnie szybki i spięty, od szefa jak siedzisz po godzinach. Według Twoich prawideł w Niemczech powinna być bieda, w Polsce bogactwa. Tymczasem jest odwrotnie.
  • Odpowiedz
, bo wiecznie masz #!$%@? zaplanowany, i nie daj boziu żeby Ci się task przedłużył, bo na stand upie trzeba będzie powiedzieć że wciąż go trzaskasz, a nie że bierzesz kolejnego.

@P-uchate-K: tyle lat uczymy że trzeba nabijać punktację tasków i nic
  • Odpowiedz