Aktywne Wpisy

PieknyWojciech +304
Spawacze w Mazdzie w Japonii zespawali kostkę do gry o grubości 1 mm.
Inżynierowie Mazdy w Japonii zespawali w pełni funkcjonalną metalową kostkę do gry o wymiarze 1 mm. Każda ścianka została wycięta laserowo z bardzo cienkiej stali nierdzewnej (0,05 mm), a elementy złożono i zespawano pod mikroskopem.
Spawacze wstrzymywali oddech, by uniknąć drgań, co pozwoliło na idealne połączenie bez zniekształceń. Kostka jest tak mała, że ledwo widać ją gołym okiem.
Projekt
Inżynierowie Mazdy w Japonii zespawali w pełni funkcjonalną metalową kostkę do gry o wymiarze 1 mm. Każda ścianka została wycięta laserowo z bardzo cienkiej stali nierdzewnej (0,05 mm), a elementy złożono i zespawano pod mikroskopem.
Spawacze wstrzymywali oddech, by uniknąć drgań, co pozwoliło na idealne połączenie bez zniekształceń. Kostka jest tak mała, że ledwo widać ją gołym okiem.
Projekt
źródło: 20250807_180653
PobierzTL;DR system kształcenia lekarzy w Polsce to mafia.
Wróciłem wlasnie z profilaktycznego badania znamion. Cena: 350zł. Czas trwania badania: 5 minut.
Zero specjalistycznego sprzętu, zero sprzątania po pacjencie, spokojnie można przyjąć takich 10 w godzinę i jeszcze mieć czas na przerwę.
Ja rozumiem, że studia wymagające i płaci się za widzę i doświadczenie. I... Właściwie nic więcej tu nie rozumiem. 350zł za 5 minut po prostu nie da się w tej sytuacji obronić. Wyobrażam sobie
Wróciłem wlasnie z profilaktycznego badania znamion. Cena: 350zł. Czas trwania badania: 5 minut.
Zero specjalistycznego sprzętu, zero sprzątania po pacjencie, spokojnie można przyjąć takich 10 w godzinę i jeszcze mieć czas na przerwę.
Ja rozumiem, że studia wymagające i płaci się za widzę i doświadczenie. I... Właściwie nic więcej tu nie rozumiem. 350zł za 5 minut po prostu nie da się w tej sytuacji obronić. Wyobrażam sobie

@zenek-stefan1: zdaje się, że wykorzystywane są algorytmy wyliczające je na podstawie bazy danych. To sprzęt za ledwie 130 zł, nie za paręnaście tysięcy, który faktycznie przeskanowałby ciało. Ale mam nadzieję, że będzie można za jego pomocą oszacować, czy w składzie mojego ciała zachodzą jakieś zmiany.
@KatpissNeverclean: Czyli na zasadzie wzoru, ustalonego z przyjętych wartości. To czyste wyliczenia szacunkowe. Ja osobiście nie brał bym ich zbytnio poważnie. A poza tym nie popadajmy w paranoje, 2 kg w te czy w te to co ta za różnica
@KatpissNeverclean: Chyba
Wszystkie analizatory składu ciała Tanita korzystają z zaawansowanej technologii bioimpedancji elektrycznej - BIA. Technologia BIA jest nieinwazyjną metodą na uzyskanie parametrów składu ciała przy wykorzystaniu oporu elektrycznego nazywanego impedancją
No to już jest na pewno bardziej miarodajne urządzenie. Co nie znaczy że nie ma granicy błędu. No i nie wiadomo tak naprawdę czy takie wynalazki nie są szkodliwe,
Sory ale ja w to nie wierze ( ͡° ͜ʖ ͡°)